高清電視應該點揀好?Panasonic又點睇?

幫朋友揀高清電視
1. 係咪一定要買3D TV,先睇到3D電影?
2. 需唔需買Smart TV?定係一個TV Box已經可以cover所有Smart TV功能?

3. 有乜野牌子有長保養期(或者可加錢續保)?
邊間售後服務好?
貪Panasonic有五年全保,安心唔怕會快懷
但有人話Panasonic機價貴條數咪係番度,人地平,買Panasonic係搵自己笨,大家點睇?
佢電視諗住長用,唔會隔幾年就upgrade

4. 有無細舖頭介紹?
price.com.hk標得平果D信唔信得過?有無人有經驗?

要求
4X尾-5X吋,長用(唔會幾年就換)
1080就夠,唔一定要4K
budget有彈性,預大約6XXX-8XXX

* 睇HKTV
* 觀看各國電視頻道
* 支援播放網上下載的影片/音樂

路過多口: 你自己唔知要發問,個朋友又會問你嘅?

路過多口: 你自己唔知要發問,個朋友又會問你嘅?
frankfrank 發表於 2014-12-27 13:41

我朋友係乜都唔識,去買實比人昆果種,所以佢搵我幫手
我想盡量幫佢揀到最好,慳番D錢,但有D我都唔清楚,想問下網友意見

正確幫朋友做法:

1. 先問budget ($6-8K)
2. 睇佢有無咩品牌喜好,
3. 同佢落場睇型號同問實價(順手攞埋sales 卡片)
(另外要忍住唔好比sales 推, 佢話乜都好, 唔好盡信,
因為係佢要賺你錢, 唔想做水魚就要自己做多D功課先再買)
4. 再係到問其他師兄意見

正確幫朋友做法:

1. 先問budget ($6-8K)
2. 睇佢有無咩品牌喜好,
3. 同佢落場睇型號同問實 ...
wgpoon 發表於 2014-12-27 13:56

牌子方面,佢叫我幫佢揸主意

佢最初問買三叔好唔好(純粹係聽呢個牌子名多),我話唔好,聽唔少人講三叔易壞,售後又差,過咗保養壞一肚氣(聽唔少)

佢又唔會成日換電視,我建議佢買QC好,穩陣既電視,我暫時只諗到Panasonic,好似得佢有五年全保,其他得兩年全保,差好遠,但係的確比較貴

所以想問咗除Panasonic外,仲有乜野好選擇?

Panasonic官網望到50吋

TH-50AS630H
50吋全高清LED智能電視
HK$10,900
https://www.panasonic.hk/chinese ... tv/th-50as630h.aspx

TH-50A410H
50吋全高清LED電視
HK$8,990
https://www.panasonic.hk/chinese ... dtv/th-50a410h.aspx

網上標價就差$2000,但price.com.hk最平價只係$7251同$6720(只差$531)
好似分別只在於一個智能,一個非智能
如果係你會點揀?

Panasonic官網望到50吋

TH-50AS630H
50吋全高清LED智能電視
HK$10,900

TH-50A410H
50吋全高清LED電視
HK ...
Drivel 發表於 2014-12-27 14:39

而家肯定要買smart TV,
最少有得睇埋HKTV