[操作疑難] 電腦連接4K 電視勁模糊問題

話說兩個人係大陸搬左部50寸TCL 4K 電視落黎
但用電腦連接電視時好模糊, 個解像度好似仲係1080......(姐係平時電腦MON 個解像度)
我用緊既係N年前既HD4850 ....我想問係米關張卡問題定點...
求各位CHING幫忙
MODEL: D49A561U

換卡啦,你張上唔到4k, 不個換都係得4k30hz,因為tcl得4k30hz 電腦會唔多順
奇怪tcl 好似係香港牌子,上大陸買平d咩

如果部電視無pc mode ,你點整d字都唔會清。

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

係部電視問題, 我用Radeon  Mobility 4330試部UB8300 4K 電視, 出Win 7 1080畫面都冇模糊
如果話一定要出4K解像先唔模糊, 真係快快掉咗部TCL佢, 港電視得1080, 用佢睇DVD死得超慘?

回覆 2# terrykeung01

50吋 2900 RMB

回覆 3# wing1234

佢好似有PC MODE

回覆 4# 未熟者

咁大獲............

未熟者又過來放毒
樓主講埋咩型號可能有師兄用緊教到你呢?
通常有pc mode或者有個專駁電腦的hdmi查下說明書
當然清唔清好似樓上師兄咁講都要睇部電視

4k TV做mon, 其實最少都要60Hz at 4K, 30Hz睇片都好免強, 做Destop....
Ching張card應該去唔倒4K, TCL 4K應該得30Hz, 就算upgrade VGA card 出倒4k@30Hz, 做desktop都閃閃地 &字唔清

所以呢4K TV做mon要好似新果D LG 4K TV support HDMI2 出 4K@60Hz
ATI我唔知, NV就只有GTX 9字頭先support HDMI2 出 4K@60Hz, GTX 7字頭只係support HDMI1.4 出 4K@30Hz

4K TV而家都只係製造商趕住出谷銷量,support未得, 30Hz only果D有D伏

而家唔買都買左, 唯有upgrade GTX7字頭推部TCL 4k@30Hz

回覆 9# hkepczeg

問人借左張280X去試一試...我終於明咩叫30HZ了.....疾下疾下...
   D字係就係清..............但問題係極細粒..........
   我部電視其實主要都係睇電視的,所以..........算啦.. 但睇電視係好滿意的
    多謝CHING 解答