請問我用唔用到4K芒?

而家用緊 GTX680,有HDMI 1.4a, display port

想買21:9 4k的芒?係咪一定要升級顯卡?

只係睇片/相,唔打機

另外想問下2K同4K差別大唔大?

回覆 1# $WAYNE$

睇相分別真係唔大, 全畫面4K係800萬像, 今時今日入門相機都1200萬像圖。
但係接電腦行首先你試吓接唔接受倒1080@30Hz, 我就忍受唔倒30Hz用電腦。
4K睇片30Hz都只可以係"片", 即係"FILM" 以Super 8mm膠片上個世紀定下個規格以24p拍出黎啲電影。但睇攝錄機影像包括電視新聞, 港日台韓美電視劇, 電視動畫都要50/60hz。
開部電視節目用1080@24hz睇吓你接唔接受倒佢窒, 有TV card可以試埋1080@24p播互動新聞台突破吓自己個忍受極限。

總會用到既。

回覆  $WAYNE$

睇相分別真係唔大, 全畫面4K係800萬像, 今時今日入門相機都1200萬像圖。
但係接電腦行首先 ...
未熟者 發表於 2015-2-8 16:13

係4k mon 睇 30Hz 1080p! 會更加想打爆個mon
我試過

(Sent from HKEPC iPhone app)

係4k mon 睇 30Hz 1080p! 會更加想打爆個mon
我試過

(Sent from HKEPC iPhone app)
kevin6234 發表於 2015-2-8 17:10

點解?

邊張顯卡可以應付到4K?

駁 DISPLAYPROT 就得

點解?
$WAYNE$ 發表於 2015-2-8 18:37

因為.. "殘影"被 放大..!

因為.. "殘影"被 放大..!
kevin6234 發表於 2015-2-8 18:54

但點解行1080都冇60hz?行2560/3860得30hz就話遮

但點解行1080都冇60hz?行2560/3860得30hz就話遮
$WAYNE$ 發表於 2015-2-8 19:09

1080P 係可以60Hz...
不過我係回應叫你係試4kmon 行1080 30Hz 個位既感受姐.哈哈!!