個MON出顏色問題

用緊ASUS MX239 + HD7850
出GRADIENT既顏色時, 會出現一層層...其實正常定係個MON出問題? 我用IPHONE睇同一段片又好SMOOTHD色

Capture 2.JPG

USE VGA or HDMI?
試用Software to check
http://www.eizo.it/supporto/test-monitor.html

我係用DVI TO HDMI線

如果未過保養,叫師傅上門看看

回覆 2# ngtoyan

我用個SOFTWARE睇又好似無咩事 (更正, GRADIENT TEST係有一條線BANDING....有咩方法FIX)?
係CIRCLE 有好多牙齒..唔知係咪正常

其實會唔會關個DRIVER或DISPLAY CARD事?

可否直接駁HDMI或VGA?怕轉插Cable質量問題

上網SEARCH過下, 會唔會係16BIT / 32BIT BANDING問題?
換條CABLE應該FIX倒?

上網SEARCH過下, 會唔會係16BIT / 32BIT BANDING問題?
換條CABLE應該FIX倒?
Discovery 發表於 2015-2-19 22:01

咁你選左32bit色未
似係software問題多於hardware問題
因為我睇你的cap圖都有color banding問題

片源問題  唔同播放軟件  硬件解碼 軟件問題

回覆 9# lemoncall

但係佢一般web都有事喎