想買新mon, 請各位推介一只有兩個hdmi插頭的24-27"mon

想用電腦mon玩ps4, 但隻mon只有VGA/DVI插口, 可以點做?
順便問埋宜家普普通通耐用既1080 mon大概22"既話幾錢左右?
謝謝!

updated on 2/26

禁日諗到再慳錢d既方法黎完成我既目的-玩the last of us
其實之前想買機只係為左玩哩隻game...
就係借左朋友部ps3!
但發現原來都係得hdmi線...我check過我隻mon係NPS N780,只有vga插頭...
想問我宜家最平既方法係咪買hdmi轉vga線就可以玩到? 咁又有冇聲音?
最後一個辦法係駁我屋企部電視, 但同樣冇hdmi...係咪買3色線就可以玩到?

updated on 3/2
已試過用三色線玩, 畫面尚可接受但字體的確很難睇...
亦試過用hdmi接駁家中另一部電視, 效果真的好很多XDD
現有買新mon的念頭...想問問各位現想找一只有兩個hdmi插頭的24-27" mon
有沒有那款推介一下? 用途為一般電腦上網, 睇片, 打電腦game及接駁ps3/4用
預算為$1000-2000, 謝謝.

Dvi 〉hdmi cable

回覆 1# e2010

Pls check if your monitor supports HDCP or not first.

回覆  e2010

Pls check if your monitor supports HDCP or not first.
K_C_ 發表於 2015-2-24 16:19

PS4 can disable HDCP

回覆 4# minazuki

Oh yes..... I mixed up he is asking PS3.

1080 24" 會多 d 選擇,放得落買24 啦

買隻24吋MON囉

Dvi 〉hdmi cable
暴走呆喵 發表於 2015-2-24 16:12

但我的MON沒有內置SPEAKER有沒有影響?
聽說HDMI是聲畫同步, 因為我不太慬所以請大家指教一下, 謝!

但我的MON沒有內置SPEAKER有沒有影響?
聽說HDMI是聲畫同步, 因為我不太慬所以請大家指教一下, 謝! ...
e2010 發表於 2015-2-24 22:52

聲可以用光纖出
甚至PS4手掣出

或者買hdmi > vga + 3.5mm converter會比DVI +3.5mm易搵的。

聲可以用光纖出
甚至PS4手掣出

或者買hdmi > vga + 3.5mm converter會比DVI +3.5mm易搵的。 ...
minazuki 發表於 2015-2-24 23:04

其實我都唔知自己隻MON係DVI定VGA....

聲可以用光纖出,甚至PS4手掣出?? 即係點解?
有冇方法駁返落我本身電腦對SPEAKER出?