[操作疑難] GAMING MON一問

是咁的,,
小弟呢想買個mon,,
我自己就電腦+ps4,,
所以今次換mon係為左ps4既
我自己就睇中左ASUS個部VG278HE,,
我自己就想要大D,,27 28吋個D,,因為依家用緊23吋,,我又唔想為左ps4 要1ms mon買番23-24吋個D,,
但我發現27 28吋1ms mon好似唔太多選擇,,
而我發現到一個問題係想問下你地,,
因為ps4好似最多行60Hz,,咪行唔曬144Hz??
我剛剛又睇到佢話透過144Hz快速畫面更新率2毫秒(GTG)反應時間,提供超流暢的動作畫面.
係唔係144Hz係用黎計電腦既更新率,,而]2毫秒(GTG)反應時間係計其他野,,好似ps4??
唔知大家又知唔知我問咩呢,,因為我都唔知我自己問咩
因為我好小睇mon,,所以我對呢D野唔多了解,,
黎望各位可以幫到我啦,,

hz係更新率
愈高係愈好睇既...FPS GAME就愈多人用
其實你預幾多錢

hz係更新率
愈高係愈好睇既...FPS GAME就愈多人用
其實你預幾多錢
kzhkbeta 發表於 2015-2-24 23:45

呢個我知,,
但用係ps4到行唔行得曬呀??
預$3500

PS4就用唔著架啦, 最多好似都係 60Hz, 不過PC Game應該就得

PS4就用唔著架啦, 最多好似都係 60Hz, 不過PC Game應該就得
PNBA 發表於 2015-2-25 01:44

明白,,如果用唔著既話就表示可以唔洗選擇gaming mon啦,,
仲有無其他選擇係27 28吋又適合打ps4架,,最緊要夠順!!

唔追3D的話, AOC M2870VQ睇落都幾OK
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2079259

明白,,如果用唔著既話就表示可以唔洗選擇gaming mon啦,,
仲有無其他選擇係27 28吋又適合打ps4架,,最緊要夠 ...
leo04633 發表於 2015-2-25 03:30

我同你個case一樣,因為要用埋電腦,而27"電腦行1080 唔太夠用,所以簡左27" 2K mon,
不過2K 打PS4 做唔到點對點,心理上係差D

唔追3D的話, AOC M2870VQ睇落都幾OK
PNBA 發表於 2015-2-25 10:58

其實真係唔想要3D 
我係想要番普通1080p ms唔太低 畫面靚個D就得啦
仲有一定要有內置揚聲器!!
你呢部都好似幾唔錯,,
但有無D仲靚又比較新但又係$3500以內架,,

仲有呢我想問下大家
係邊到同邊間買會比較有信譽同有多D款式可以選擇呀??
有無邊間係可以送貨架

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8F%8D%E6%87%89%E6%99%82%E9%96%93
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%B8%A7%E7%8E%87
根據上面維基,再加我的理解,將這比喻為看病,FPS就指看醫生的密度,而GTG就指治療所需時間
例如FPS係1,而GTG係2ms(係如果):
當電腦發出的畫面第一秒與第二秒不同,到第二秒時,螢幕就要花2ms去更新畫面