[操作疑難] 買4k LCD mon 問題

其實我有一部4k LG 42" TV連左電腦對住床玩game用,另外有個FHD 24" LCD mon,係書擡平時上網用。但係因爲兩部機解析度唔同,搞到我要成日要係電腦度轉display。所以我唸住不如買返部4K LCD mon,較返兩個畫面同步就唔使煩。另外因爲用TV時用唔度keyboard + mouse,所以如果有4k LCD mon,打FPS game都方便d。但其實主打都係用部TV,所以個LCD mon (28寸以下)越平越好,請問ching們有冇好介紹?謝謝。

其實我有一部4k LG 42" TV連左電腦對住床玩game用,另外有個FHD 24" LCD mon,係書擡平時上網用。但係因爲 ...
marskeiko 發表於 2015-2-27 11:13

但係因爲兩部機解析度唔同,搞到我要成日要係電腦度轉display。 唔太明啵

但係因爲兩部機解析度唔同,搞到我要成日要係電腦度轉display。 唔太明啵 ...
beacher 發表於 2015-2-27 11:53

即係我e家部電腦連住兩個mon,一個係部42"電視,另一個係個24"LCD mon。但係如果我唔較延伸設定,電腦冇辦法一齊顯示曬兩個mon因爲24"mon最高去得1920x1080p。所以如果買左部4k mon,就可以兩部一齊顯示3840x2160。

Get a Samsung mon 28" TN at about $3XXX from taobao.

即係我e家部電腦連住兩個mon,一個係部42"電視,另一個係個24"LCD mon。但係如果我唔較延伸設定,電腦冇 ...
marskeiko 發表於 2015-2-27 11:57

哦,你想行MIRROR?
咁無計了, 你想買幾大呀XD

哦,你想行MIRROR?
咁無計了, 你想買幾大呀XD
beacher 發表於 2015-2-27 12:20

28寸以下,謝謝

28寸以下,謝謝
marskeiko 發表於 2015-2-27 12:22

介唔介意TN PANEL 先。

介唔介意TN PANEL 先。
beacher 發表於 2015-2-27 12:31

其實用黎打機會唔會好大分別?IPS同TN各有邊d選擇?

4k mon係唔代表可以當兩個mon左右分別display兩個input的

4k mon係唔代表可以當兩個mon左右分別display兩個input的
KinChungE 發表於 2015-2-27 13:55

我係要分別display同一樣野。之前都唔係唔得,只不過極限係1920x1080,因爲其中一部得1920x1080。所以如果我買多部3840x2160,我就可以同時兩部放同一個input用3840x2160。