[開箱] Penates 10.1SP

上個月塊Cintiq 13HD個Screen 開始閃下閃下,上星期仲死埋,對我呢D Design Freelancer 就如同斷手一樣,咁啱見到Facebook廣告有塊叫Penates 嘅繪圖板,見佢規格不錯但個價竟然幾ok,只係$2799,以前打工有穩定收入就話整塊Cintiq ,而家做Freelance都係慳住荷包要緊,加上睇完條鬼佬開箱片後好似都話幾好,所以就買塊試試佢。 第一次寫開箱,應該都寫得幾麻麻,希望各位見諒。

因為我過農曆年期間買,所以結果等左成個星期先收到貨。(求其用手機影,有少少鬆郁矇,請見諒)

正正常常的包裝,沒什麼大驚喜

一開盒就見到主角,感覺幾輕巧,好似拎住部iPad

配件全收在下層

連接線、筆座、筆盒、說明書和光碟,除左光碟內的Driver 不是最新版本外,應該有的都有齊,反正Driver都係用上網Download果個,影響不大

繪圖筆、筆盒和筆座,講真,可能比Cintiq果支輕的關係,同埋無左軟膠手握位,支筆拎上手感覺只算ok,但點都比 Galaxy Note  果支好拎好多,筆座筆盒我覺得合格,筆盒內個換筆頭孔都幾方便。

接上了Macbook Pro 的效果......Yeah!!!我的手返來了~
基本外觀睇完講下實際操作同感覺(由於掛住試唔記得影相,遲D慢慢補返)
繪圖板:
10.1寸的畫面始終比13寸細左20-30%,同埋1280 x 800,初初真係有D唔慣,不過還可以接受,Screen 望落去幾好,光暗、顏色、可視角度都滿意,表面仲有塊磨沙保護貼,唔會有好多手印同可以好放心咁用。係調節光暗同飽和的方式要係Setting度按 + / -  掣,少少唔方便,希望遲D佢 update driver 會轉用拉 bar。
畫上去的感覺同Cintiq分別不大,本人比較慣用硬筆頭的感覺,筆尖對位一開始有D偏差,經過較準後依然偏差,約向右下偏離了4mm,不過發現佢係好穩定地偏離,我再較準時自行在十字位交差點的右下4mm左右位置點擊,偏離問題算解決了,不過花了些時間嘗試,希望新driver會改善,唔計玻璃厚度的視覺影響,基本上筆尖同浮標都算幾準,同Cintiq差唔多。壓力感應同反應速度都完全無問題。

Shortcut製因為本人本身慣用Keyboard,所以叫試過運作正常就無乜點理,少少軟膠的手感其實幾好按。
連接線對我來說有點太長太粗,不過佢無用乜特別制式接口,得閒去電腦城配返條USB + HDMI線就搞掂,另外佢係唔洗插濕電,所以去coffee shop唔洗驚無插頭而用唔到(不過部Macbook Pro會唔會快左無電就唔知,暫時唔覺)
我貪得意試左將佢個HDMI頭接上部Nikon D7000,另外再用插小米電池比電,將塊繪圖板變成相機外接Mon,等我遲D試下可以運作幾耐同搵下有無方法可以將塊板裝上腳架先
總結:

優點
性價比高
唔洗插濕電
做功還不錯

缺點
筆尖較準時需人手就一就
Driver需改善
無包支架,只可以平放或另外買平板架
畫面細左少少

以二千幾港幣嘅價錢真係好抵玩,就算關左個Screen當普通繪圖板都好ok。而且唔洗另外插電我可以拎住係梳化同出街畫野呢下好開心。致於畫面大少就有利有弊,工作區細左但又方便左搵地方放同帶出街,所以各位可自行衡量。