5000蚊買42電視lg 4k 定係靚fhd 好?

我之前一月去細店W800B之前都係5000左右同LG差唔多價
個比較就W800B 以流暢同黑位比LG好,LG就色同細節好
W700B慢過800B唔知同LG個分別有幾大

今時今日4K未係好多片源/DEVICE,所以4K都係得SPEC高無乜用,不過如果你屋企細,少過1.5米咁睇點密又係好處

BTW 提下你SONY 已經MADE IN CHINA了,LG MADE IN KOREA

去電器鋪做對比囉 但我覺得LG好DD  3D都係偏光真實D 不過LG 色水都係唔夠三星靚

LG好指邊方面?
我就唔推薦人買LG
如果LG出到紫色靚過日係電視咁SONY, SHARP ,日本三0 ,PANASONIC 呢幾間電視巨頭會好快結業
係電視出顏色方面紫色就係最難真實考驗一部電視顏色表現夠唔夠好
LG用得ips屏唔會出到靚紫色部份黑色表現更加唔夠VA好
因為紫色配搭其他顏色方面係最好同望落去比較視覺上舒服
IPS長時間對住隻眼會比較易疲勞

LG好指邊方面?
我就唔推薦人買LG
如果LG出到紫色靚過日係電視咁SONY, SHARP ,日本三0 ,PANADONIC 呢幾間 ...
eric196511 發表於 2015-3-6 04:51

但我有部 LM6600 同SHARP 52 我都係覺得LG 色水點都好D 又唔怕反光 有水晶感覺 新年之前想出多部UB8800 但最後出左投影

但2年前 出LM6600既時候 現場AB對比 LG 同三星 三星色水係好D

SHARP唔係話咩財務問題左賣又賣咩?

如果講專業技術呢度討論比唔到真正結果你
我唔係品牌FANS一味推薦人買某某品牌好
唔駛講邊部點好只係講屏幕技術對策改進係日本電視技術已經超越韓國電視
韓國電視所謂好來來去去都係玩外形同只用IPS屏咁多到
比個見解你去落場睇下邊部電視出監色同紫色紅色特別靚夠亮麗
人地日本電視技術唔需要用ips屏已經出啲顏色夠亮麗同顏色較真實
一部真正靚電視連石紋同花草樹木還原度差已經係失敗就算顏色提高都係無用
ips屏所謂嘅靚色係比假色你唔係真實自然嘅顏色
而且細心留意ips屏嘅弱點係顏色出得唔夠深紅色比較散同浮
咩叫顏色浮上網搵答案就知
而且IPS先天黑低電屏唔夠都會另顏色浮同散
ips屏影石紋比較無層次同矇啲影樹木啲木紋無咁線條突出
就算用到最靚嘅ips屏點都唔夠VA屏嘅黑位好同夠深
如果要求層次表現同景深有真實顏色唔見意用IPS
最近落場睇過SHARP嘅4k 或full hd 新型號電視已經靚過LG 同***

如果講專業技術呢度討論比唔到真正結果你
我唔係品牌FANS一味推薦人買某某品牌好
唔駛講邊部點好只係講屏幕 ...
eric196511 發表於 2015-3-6 10:30

咁各花入各眼啦 姐係如果你比我再出電視的話 我都係出返LG

一般用家又唔使講到咩技術咁複雜,最緊要自己去睇過,邊隻色水啱自己就得,每個人感覺都唔一樣,最緊要係自己覺得OK就得.