解像度問題

我買左2個ASUS既VX24A既mon, 用緊GTX970, 個mon係有2560X1440 解像度, 個mon有兩個HDMI頭同一個VGA頭, 但我張970得一個displayport, 一個HDMI同兩個DVI, 用附送既HDMI線可以去到2560X1440 解像度, 但我得一個HDMI頭, 請問我可以點做令到另外果個mon都出到2560X1440 解像度呢, 唔該哂各位。

我個MON後面

DVI>HDMI Cable

DP to HDMI都可以

可以上到 2560x1440 解像度?

可以上到 2560x1440 解像度?
kinghims 發表於 2015-3-11 09:25

DP to HDMI, sure
DVI to HDMI : 要Dual-Link DVI to HDMI 1.4先得, 好少有亦好貴

但我之前買左條dp>hdmi, 上唔到2560, 只去到1920, 請問Dual-Link DVI to HDMI 1.4邊度有得買?

但我之前買左條dp>hdmi, 上唔到2560, 只去到1920, 請問Dual-Link DVI to HDMI 1.4邊度有得買? ...
kinghims 發表於 2015-3-11 09:29

Dual-Link DVI to HDMI閒閒地$500-1000, 香港極少有, 就算有你都唔會買

我試過Thinkpad T440s miniDP to HDMI出2560x1440都冇問題

回覆 7# KinChungE

上到 2560 X 1440 就幾貴都要買啦, 我唔係MINI DP to HDMI, 之前買果條都唔work

回覆  KinChungE

上到 2560 X 1440 就幾貴都要買啦, 我唔係MINI DP to HDMI, 之前買果條都唔work ...
kinghims 發表於 2015-3-11 10:02

照計唔會唔work
除非你張display card個DP出唔到HDMI 1.4 signal

另外, miniDP同DP只係形狀唔同, 訊號係一樣

回覆 9# KinChungE

咁我可以 check 張 card, 因為真係推唔到上 2560