[操作疑難] VX24AH Vs Dell 2515H

由1080P諗到4K (2K唔夠力可以降到720P,4K可降到1080)
到由60HZ到144HZ(120~144HZ可以順便玩3D)已經諗到心都煩埋
買RAM都用左差唔多2K 所以直接用2K Mon算了

Dell 2515H 優點
25吋
可垂直旋轉90度
有DP,DVI
可送上門

VX24AH優點
防藍光加不閃屏護眼
5ms
可即場CHECK有冇光死點

可視面積
VX24AH : (2560*0.2745)*(1440*.02745)=27777
U2515H : (2560*0.216)*(1440*0.216) =171992

或者CHING有冇好推薦,中田好似26XX同上網搵DELL SALES DEAL差唔多,都係3年保

其實最好有16:10 1600P,個人感覺好用過21:9,文書打機兩不誤

我29" 2560 1080  21:9
想轉2515
但2415 16:10 又好正,但低d resolution
好難揀…

回覆 2# nikkotsoi

21:9玩遊戲唔會好正咩?
如果係咁1600P 適合你  2K 16:10

回覆  nikkotsoi

21:9玩遊戲唔會好正咩?
如果係咁1600P 適合你  2K 16:10
hkjake 發表於 2015-3-23 20:35

有咩?邊隻2k 11600 p?? 無計裝左修放21:9 得翻左右幾cm 位,無位放speaker …
同埋睇片21:9得好少,睇16:9 出用翻16:9/10 好d

回覆 4# nikkotsoi

Dell 3007WFP 不過11MS

回覆  nikkotsoi

Dell 3007WFP 不過11MS
hkjake 發表於 2015-3-23 22:05

大啦
我唸住2515算
雖然矮2415 少少 但 1440 vs 1200
都幾好

Dell 2515H

啱啱出左部VX24AH, 中田$@^(), Dell好似有人報過$@$xx
=>Pros
1. Asus 防藍光加不閃屏 -> 我都幾常用mon, 護眼好丫
2. Asus 5ms VS Dell 8ms
3. 幼邊, 行dual mon一流
4. 即買即用 -> 個人唔太喜歡坐屋企成日等收貨, 煩

=>要取捨既
1. Asus得hdmi, 無display port, 連DVI都無 ->其實唔係行60hz, 應該無必要行dp? 不過連DVI都無就怪D, 好彩我張750TI有HDMI位, 唔駛另配轉插
2. Asus細1.2吋 -> 用電腦坐咁近, 差1吋唔多覺既(自我催眠中...)
3. Asus無垂直旋轉 -> 咁我之前部三叔都有, 最終呢6,7年黎我都用唔過十次...

***以上純粹因應個人使用習慣而作出既比較***

p.s 27吋2K多3吋要多2千銀, 買多部VX24AH行dual mon感覺仲抵

回覆 8# hiall

Thank you very much ching,好詳細
只不過味用過垂直旋轉想試下,D人話睇裝頁好正。
始終防藍光對隻眼好D,不過唔知係唔係8BIT

VX24AH : (2560*0.2745)*(1440*.02745)=27777
U2515H : =(2560*0.216)*(1440*0.216) =171992

係既, 一個畫面係可以睇多好多野, 睇網頁/寫code唔駛scroll
但我睇戲打機多D, 都唔係好介意, 而且有幾何咁神心日日擰黎擰去丫