[開箱] [更新]NEC 入門4K EA244UHD 開箱 + 畫面相

之前睇過  TOM'S 篇EA244UHD review 己經對E隻MON有興趣 , 但自己隻NEC2090UXI 又未有問題, 所以都未有行動

早幾日, 我見美國佬果邊減左價 (US$1038 + $46運費), 心陏陏,  仔細睇埋SPEC, 嘩, 根本就係PA 系列
當EA賣, GB-R 背光AH-IPS , 14Bit LUT, picture by picture mode (同時顯示最多4組 INPUT), 99.3% Adobe RGB coverage , 23KHz PWM,
仲係EA 第一次支援SpectraView ...除左Display Sync外, 真係要有既都有, 佛心超值, 碌卡去馬 .

等送貨期間, 有朋友話我聽 歐洲果邊寫部機係WLED背光 , 我話唔會咁CHEAP掛, JP寫明GB-R /US 網頁寫LED, PDF寫GB-R,
而且部機寫明99.3% Adobe RGB coverage, 無理由用WLED 咁CHEAP, 加上我對NEC牌子既信心 (由Pentium2 年代已經用佢出D野), 所以我唔相信NEC會咁坑D客 .

由於紅假關係, 要4月8號先送到, 早後 10 日左右, 真係幾快

NEC 包裝一如繼往咁仔細 , 今次用條狀氣墊包圍部機

NEC 10 年如一日既經典工業設計.

同 2006 年出2090UXI 基本上一樣咁

當然信還信, 事實還事實, 都係要CHECK PANEL型號睇背光先準.

唔洗再拆落去, 已經睇到係LG LM238WR1 , 當然係GB-R 背光

EA244UHD有齊晒插口, DVI-D , HMDI V1.4/ MHL, DISPLAY PORT, 每樣*2 , 要出 UHD@60Hz 就一定要DISPLAY PORT,
但我部電腦就係無DP, 變左只能出30Hz

明日繼續.

開完箱, E家到睇畫面.

平價的WLED背光除左藍光強度大外, 另一大問題就係閃爍 (大家可以用手機對LCD 影就明).

2006 出既2090UXI , 雖然PWM Hz 數低D , 有D閃, 但因為用CCFL , 所以問題都唔大.

2014 出既EA244UHD , 23KHz PWM, 根本上唔閃.

另外, 大家成日關心既IPS 黑色 / 漏光, 我覺得NEC 都做得好好 (50% brightnees / 50% contrast / 50% black level 效果).
大家望真D, 兩個MON 都著住, 不過EA244UHD 面層coating比2090UXI反光D

EA244UHD 漏光真係好輕微下

其他: NEXUS 6 影的,比較真實淡色D.

當然無死/光點la

雖然 23.8" 出UHD , 數字上真係細左D , 但其實大家只要係WINDOWS SET text size dpi 做200%, 就可以很好地解決. 選擇EA244UHD 既原因係佢C/P高, PA 內涵 當EA 賣 , 大不了行返FHD 都無蝕. 如果真係覺得EA244UHD細, 可以等NEC 7月會出~27" 既 EA275UHD   

ps: 如果大家怕保養麻煩, 可以直接打去NEC HK 問價訂, 佢地送上門的.

原來有朋友已經問左價.
其實我有同nec hk quote過價
EA244UHD: 16300
PA242W: 11300
P242W: 8000

所以我唯有等其他牌子出24" 4k ...
康士富 發表於 2015-4-11 10:40

半價換保養, 有興趣既朋友自己諗下.

寫到E度, 不奇然想到當年D廠點講話LCD 比CRT "護眼" , 但到頭來, 又出返D "壞眼" 既WLED背光 LCD  

用咩card推?

好正呀

用咩card推?
mingsonv3v 發表於 2015-4-10 03:17

amd APU a8-7650K

師兄識貨買幾錢
NEC一直係業界顯示技術比較強
係日本影視界或用家對NEC這個品牌有信心
因為NEC嘅出名唔係靠吹谷廣告係用技術和實力取勝用家個心
而係香港有幾多人真係識貨買NEC嘅電腦MON
係腦場跟本多的事LG***多
而且我記得NEC強項係畫質像真度好高用來執相睇戲打機一流啲畫質對比度勁過韓係顯示技術

Ching 邊度買US$46 shipping咁平?我有興趣

我係ebay直接買 , 賣家叫 antonline

ORDER TOTAL~ HKD 8,096.23
+
shipping~ HKD 353.57

30Hz 會出現
鼠標眼手不協調
c兄頂得順咩