[操作疑難] LG AH-IPS MON問題

LG AH-IPS MON那些防閃防藍光其實同BENQ/AOC有什麼分別???
如果大家都系差不多的東西..甘LG值吾值得買,
因為我見大家價錢都系差不多.............

市面上ips panel 多數都係lg 做的,如果買ips 無閃低藍光我買lg 安心d
Va panel 多數au..(唔記得點串) , benq va 最多款也最平,va就買benq 安心d

市面上ips panel 多數都係lg 做的,如果買ips 無閃低藍光我買lg 安心d
Va panel 多數au..(唔記得點串) , ...
twaiho2003 發表於 2015-5-28 09:38

AUO Panel, 係BenQ旗下

原來benq 旗下, 唔怪得va佢最平,但係auo tn 144 asus 有款平d

BenQ 係MAV MVA panel 生產商 如果係AV VA面板一定係BENQ 最好.
我自己打機更係買BenQ Gaming TN. 不過如果只係打下機, 又睇片,又文書一定買VA.
IPS 係很好(過萬), 甚至有牌子799 T牌 做到好平, 但平價IPS 黑位表現非常差到不能接受. 玩H1Z1 夜晚模式時間以為顯屏關閉了. 睇片黑位只有黑色, 文書因為色彩太廣睇到眼睛負荷過大. 比劣質TN還要惡劣.

BenQ 係MAV panel 生產商 如果係AV 面板一定係BENQ 最好.
我自己打機更係買BenQ Gaming TN. 不過如果只係 ...
lemoncall 發表於 2015-5-28 11:55

MVA, not MAV
IPS =/= 色域廣
VA色域都唔窄

BenQ 係MAV panel 生產商 如果係AV 面板一定係BENQ 最好.
我自己打機更係買BenQ Gaming TN. 不過如果只係 ...
lemoncall 發表於 2015-5-28 11:55

so we should buy mva instead of ah-ips?

AV 正~~ 有修正
我都係近一年才去特別了解一下顯示屏. TN / MVA /IPS 原來這三類之外 原來每個類別都有分等級 如IPS   E-IPS HA-IPS 但落場睇又好似好靚 幫人買了之後回家才發現中伏. 除了睇價錢只有去外國討論區睇評級.

點解 ips 前面會有 AH ?

唔好講到  低階 ips  仲衰過 tn
比我要 低階 ips 都唔要 tn
我用 notebook 比 tn 害了不知多久了

好似我甘 看 movie 訓係床看
做野累 離開工作抬  第二個地方看 mon

Va 可视角 訓係床會白很多
(Va  都要很正先靚)
Tn no la....
Ips  比到我

黑位個D  你有幾何成日见有黑位野....無视啦