HP Z27q 5k display 日本發售

Z27q 5k 日本HP直販價格128,000日圓(約8000港元)
Z27s 4k 日本HP直販價格98,000日圓(約6100港元)
Z24n 24" 1920x1200 16:10 日本HP直販價格58,000日圓(約3600港元)
即日起發售(不過日本HP Directplus未見到)
http://av.watch.impress.co.jp/docs/news/20150528_704156.html

Press Release
http://www8.hp.com/jp/ja/hp-news/press-release.html?id=1996225

8000蚊有5k玩,好吸引吓

Pre-calibrate咗Adobe RGB、sRGB、BT.709
sRGB/BT.709 100%、Adobe RGB 99%
2個DisplayPort 1.2輸入

現在4K 、5K diskplay仲係咁粗邊,幾時先有幼邊出啊....

Z27s 香港已經有......不過貴到唔值之嘛

現在4K 、5K diskplay仲係咁粗邊,幾時先有幼邊出啊....
mang 發表於 2015-5-28 19:08

等粗邊 呢批賣完,咪會出中邊,然後再賣完咪出幼邊, 科技野係咁出架喔...唔係點呃多你兩次錢

等粗邊 呢批賣完,咪會出中邊,然後再賣完咪出幼邊, 科技野係咁出架喔...唔係點呃多你兩次錢 ...
s84292 發表於 2015-5-29 08:46

我覺得唔關事
high end monitor/tv多數都粗邊
出得幼邊既多數都係次一級既

我覺得唔關事
high end monitor/tv多數都粗邊
出得幼邊既多數都係次一級既
KinChungE 發表於 2015-5-29 08:56

咁唔一定,通常都係技術問題, 多數係面板背光
其次就係市場需求問題,有d high end monitor賣得係貴,但銷量咁少(特別針對專業市場)
佢唔會丟太多資源做, 如果又有技術困難,又少客路,
佢寧願直接拎上一代模 直接做下一代,換下零件又新一代,反正d客係呢d專業領域都冇乜選擇

我部eizo都係粗邊

The whole panel of Eizo is very thick too.

咁唔一定,通常都係技術問題, 多數係面板背光
其次就係市場需求問題,有d high end monitor賣得係貴,但銷 ...
s84292 發表於 2015-5-29 09:01

Hi-end顯示器設計得又大又厚,是有原因的。
就拿Eizo CG221舉例,當中的獨立金屬屏蔽就已經有三層了。
然後顯示器主板和電源又各自分區域用金屬作獨立屏蔽,怎可能會薄?
在視覺上,專業顯示器的厚黑邊,也是幫助我們眼睛作自動白平衡,讓我們看畫面時盡可能減少螢幕後牆顏色的影響。