點解要用 freesync 或者 g sync 呢?

不定左個 refresh rate 唔好咩?

variable refresh rate 咁複雜, 搞 d 咁既野做乜?

如果display card唔夠快, 只出到45fps, 但係你mon係60Hz的話, 中間就會某D frame重覆左兩次黎出夠60Hz, 自然睇落覺得窒
但係如果45fps時真係用45Hz, 會覺得順好多

variable refresh rate 咁複雜, 搞 d 咁既野做乜?
LoveMariahDayAn 發表於 2015-5-29 04:22

最重要既系可以完全消除畫面撕裂同埋延遲問題
你開V-SYNC一系60FPS,一系就得30...
姐系話你就算你張卡推到4X,5X FPS果時, V-SYNC就會夾硬將FPS drop到得翻30...
帶來既就係卡頓,滑鼠延遲既感覺...但關左V-SYNC又會因為畫面幀率太浮動而有畫面撕裂既問題
而G-SYNC/ Free-SYNC就可以完美解決以上問題 (顯卡同熒幕同步輸出,唔洗顯卡再等熒幕既Signal)

LoveMariahDayAn 發表於 2015-5-29 04:22

鬼唔知阿媽係女人
但PC事實上係唔係可以全部定死曬30 / 60 /120 /144 FPS? 一隻GTA5咁,可能呢個場景有60FPS,下個場景多草就得返40, 咁顯卡直接垂直同步直接砍到30?但你個MON又係固定60 wow...

我自己用緊G-SYNC MON,真係可以同講,差天共地
個MON 可以同步顯示, 就算35FPS定120FPS,顯示卡唔需要再壓制個FPS,
或者擔心唔夠FPS去做60FPS同步

用完根本返唔到轉頭,望其他冇gsync d mon,玩fps轉個身就見到差距

你幾多fps,個mon就跟返你個fps同步處理,而唔需要再擔心Vertical synchronization導致的Input lag效應

行唔到你想要個 refresh rate 就較低個 resolution 啦

得番 15/30 fps 有咩意思?

固定左所有野都要 DOUBLE 上
60 120 240
己經唔係淨係低 FPS 既問題

行唔到你想要個 refresh rate 就較低個 resolution 啦

得番 15/30 fps 有咩意思?
LoveMariahDayAn 發表於 2015-5-29 12:29

得返15/30固然係無意思,咁30-60 60-120 呢兩個範圍已經夠大了吧?
建議你真係實際去睇睇,你睇到ON OFF個效果對比完你就知,垂直同步 同 自適應同步個分別係邊
佢可以將3x-4x fps呢個範圍做到60fps完全同步差唔多效果, 亦可以解放gpu需要限制自己的最高fps問題

How It Works
示範影片
freesync示範
youtube有好多類似的, freesync同g-sync的實機示範,你可以自己睇睇

降解像度呢d野你就無謂講出黎引人笑
個個降800x600得啦,洗鬼開發高階gpu

場景轉換,本來就難免有fps浮動的問題,唔好剩係話打機,睇片幾十種fps格式你都唔好話自適應頻率冇用

我隻XL2730Z  都等更張AMD 390X free sync. TN 面板 AMD色彩都係我至愛

想請教一下G-SYNC需唔需要game support先開到