23-24"電腦mon推薦

主要用來打機(ps4) 睇電影 上網 有冇好推薦
最好當然平平地 ($1500) 多小小都唔介意

打機買隻gaming mon

Eizo 貴好多
買隻BenQ Gaming RL2455HM 價錢剛好
TN 1ms反應時當間 有黑平衡 RTS 及格鬥模式  玩街霸 FIFA15

打機買隻gaming mon

Eizo 貴好多
買隻BenQ Gaming RL2455HM 價錢剛好
TN 1ms反應時當間 有黑平衡 RTS 及格 ...
lemoncall 發表於 2015-6-2 22:59

但睇戲既畫質o唔ok 同埋可唔可以電腦同ps4禁制轉換 因為我要來做電腦mon同ps4既mon
睇過資料係TN MON來 但睇過小小資料話tn mon比ips mon畫質差d 但如果主要用來睇戲 上網係咪都會建議用tn mon好d?(打機其實就比較小d)

除非用來執相啦 仲要係EIZO NEC 級別IPS就用得過  出面賣既IPS 黑位好黑 打機黑位得黑色 睇劇都係黑色 連打PS3 FIFA 球員都鬼影 但 色好靚好sharp 我自己覺得這樣
打機 睇片 PS4 XBOX 文書 都皆不宜顯示屏 我這樣認為

睇戲我選擇一隻MVA 面板仲好 色廣 可視角度也大  

7年前買隻mon 有爆光又溜光 唔太靚都算用得過 現在出新mon 反應時間仲慢過當年,新屏色靚又夠黑以為好正 點知黑位黑到柒黑一片,打機鬼影仲嚴重過十年前買隻舊mon. 文書睇到頭痛。睇戲夜景更係慘慘慘 尤其係動畫 伏到無朋友。

除非用來執相啦 仲要係EIZO NEC 級別IPS就用得過  出面賣既IPS 黑位好黑 打機黑位得黑色 睇劇都係黑色 連打 ...
lemoncall 發表於 2015-6-3 01:14

中POINT 有時就係唔想睇戲睇到黑既環境就咩都睇唔到 連個主角都唔知去左邊
MVA MON有咩好介紹?

回覆 5# samlau678

BenQ EW2440L , MVA 24寸 有 VA Panel, 不閃屏, 低藍光(Low Blue Light), 超薄邊框, 內建MHL
4ms GTG 整體平均幾好~

回覆 1# samlau678

Samsung LS24D390HL $1390