[操作疑難] 舊MON 與 新電腦的hdmi vga接口問題 求高人解答!!

我個mon係N年前買,叫LG 19LS4R
native resolution係1440x900,720p,有hdmi同vga插口
官方規格寫明 PC interface係vga
video interface先係hdmi
最近買左新電腦,好多零件換晒新
想問以下問題,望各位可向小弟伸出援手解答:
1) 新買的顯卡得hdmi,dvi同display port插口,無vga的,咁我想問買條hdmi線插落顯卡同個mon,咁樣用唔用到呢?因為我唔想再用vga條舊線,想用hdmi線駁電腦同個mon,但個mon寫pc interface得vga,我驚用hdmi插會唔得
2)如果用hdmi to vga轉換器,咁又用唔用到呢?會唔會因為轉換左,個畫面冇咁好?

我個mon係N年前買,叫LG 19LS4R
native resolution係1440x900,720p,有hdmi同vga插口
官方規格寫明 PC interf ...
monkeytiger 發表於 2015-6-8 02:15

(錯誤資訊 )
上網search過,原來你呢部係電視唔係Mon,native resolution應該係1366*768至真,即係所謂嘅HD Ready
所以你嘅擔心係啱嘅,因為以前啲電視除左VGA以外嘅input都會有overscan,即係畫面四邊都會裁走左
由於欠缺點對點功能,其他input(包括HDMI)係唔適合用作接駁電腦

上網search過,原來你呢部係電視唔係Mon,native resolution應該係1366*768至真,即係所謂嘅HD Ready
所以 ...
kachungho 發表於 2015-6-8 09:22 PM

1360(1366)x768Panel響當時應該未有廠有製造,睇返原裝英文manual指19吋型號係1440x900 16:10
依照本manual,HDMI輸入只要調整非HDTV解像度(720/1080),就可以自動顯示成DVI-PC模式,不過就未知響呢個情況會否可以聲畫同步

1360(1366)x768Panel響當時應該未有廠有製造,睇返原裝英文manual指19吋型號係1440x900 16:10
依照本manua ...
寂寞的FSY 發表於 2015-6-8 21:46

唔好意思,的確係我搞錯左
不過係咪可以直接用HDMI綫駁電腦真係要試過先知
可能要用DVI轉HDMI線先揀到1440*900

唔好意思,的確係我搞錯左
不過係咪可以直接用HDMI綫駁電腦真係要試過先知
可能要用DVI轉HDMI線先揀到1440 ...
kachungho 發表於 2015-6-8 10:15 PM

本野話係可以直接用條HDMI線或者HDMI-(Single-Link DVI-D)線連接電腦同電視
係爭在響上述駁法再SET去1440x900@60Hz下會否都能夠聲畫同步...