[操作疑難] 21:9既mon睇戲唔係點對點到底會唔會濛?

一直唔明, 21:9衣D解像度咁特別既mon
照計睇片都會唔清? 因為唔係點對點.(21:9既全高清戲解像度應該係1920X823? 但無一隻21:9係用衣個解像度)

咁佢衣種21:9特登做出黎睇戲既mon, 但又唔清, 咁咪本末倒置?
定佢個video processor做得好好, 所以upscale無問題?

PS:係兩個dell post都有問過, 但好似無咩人知同理, 所以先特登開衣個post問一問.

多數21:9都會做返 1080P, 個panel做 2560 x 1080P, 垂直唔駛做scale, 而且好多戲本身都唔係 16:9 ,無乜大問題架喎

多數21:9都會做返 1080P, 個panel做 2560 x 1080P, 垂直唔駛做scale, 而且好多戲本身都唔係 16:9 ,無乜大 ...
PNBA 發表於 2015-6-29 17:25

點解垂直會唔駛做scale?
平時用16:9mon睇, 佢都上下留邊啦,
衣家佢垂直解像度不變, 但填滿左, 咁仲唔係拉大左?

拉大咗一定會化同時雜訊會增加
正如用1080p睇番DVD一樣拉大咗會矇
好似晒相一樣原理用低像素500萬影出原生圖像冲晒12R結果會化同微粒會粗

所以要4k blu-ray先得

其實  點解你唔落場睇呢= =
同埋我個POST都有POST電影既圖

解釋左好多次,電影好多都係2.35:1
放大差唔多21:9 係FIT到貼住邊來睇  無黑邊

都係果句  你去睇實物啦= =
再唔係你不如話我知你想睇咩戲 我影張相比你睇

同埋21:9 又點解會係1920*823...
佢地都唔會咁切MON板啦..823= =   
佢一大塊來切 你估佢傻既咩 切823  

正常係除120/160
2560/120=21 .33
1080/120=9

3440/160=21.5
1440/160=9

其實  點解你唔落場睇呢= =
同埋我個POST都有POST電影既圖

解釋左好多次,電影好多都係2.35:1
放大差唔多2 ...
NHG 發表於 2015-6-30 12:24

其實睇到ching你既回答, 你應該係完全唔明個問題問緊咩.....
而且我唔覺得消費者應該理佢點切塊panel....

咁講啦, 平時既高清片, horizontal既解像度係1920, right?
但21:9既mon, hoizontal既解像度係2560, 甚至3440. 即係做唔到點對點啦? 咁同夾硬拉大佢冇分別
同理, vertical既解像度都一樣

最正確做法唔係應該horizontal既解像度維持1920, 只係vertical由1080減落去岩比例?(我唔sure2.4:1既vertical解像度應該係幾多啦....)

我既睇法係, 一隻design 黎睇戲既mon, 但居然係用夾硬拉大解像度既方法去做, 唔係本末倒置?

其實睇到ching你既回答, 你應該係完全唔明個問題問緊咩.....
而且我唔覺得消費者應該理佢點切塊panel ...
pkpkppkky 發表於 2015-6-30 13:33

其實我知你講乜
你而家個MON係1920*1080?
咁你試下睇720P 會唔會接受唔到

我平時睇高清片 (1080/藍光)  係21:9 MON睇
覺得好清  (可能我肉眼見唔到D粒粒變大左)

所以我不斷強調你落場睇實物..
同埋佢都唔係主要係睇片
打機一流
同埋平時做EXCEL之類 都方便好多 (利申 做ACCOUNT)

最後  呢個世界不嬲係商家玩哂莔
向下發展有少少不智
MON緊係愈來愈大(用慣左大我都返唔到轉頭用細啦..)
仲有,顯卡都好重要XD  如果唔夠LV既顯卡 只會浪費左個MON

回覆 7# pkpkppkky

你要用2560x1080mon 播horizontal解像度係1920嘅21:9片夾硬放大泥睇?咁的確係做唔到點對點
但基本上我睇親嘅片都有2560x1080

回覆  pkpkppkky

你要用2560x1080mon 播horizontal解像度係1920嘅21:9片夾硬放大泥睇?咁的確係做唔到點 ...
foktk138 發表於 2015-6-30 13:47

有咩片係2560X1080
就算bluray應該都係1920呀麻?