人人都推介DELL U2414H,係咪1800樓下性價比之王?有其他?

小弟想換左display card 960!
想換mon 筆直唔高!DELL U2414H係咪平靚色正呢?
想用黎玩gta5 24寸,各位師兄有冇推介!

唔打機既話係一流

打機 TN > VA > IPS

打機 TN > VA > IPS
hkwaltz 發表於 2015-7-3 23:01

師兄有咩型號推介呢?而家好似大部都係IPS

LG 24MP77HM HK$1,690

Dell U2414H HK$1,980

Dell U2515H HK$2,780 ( OVER BUDGET)

ACER ?

BenQ RL2460HT HK$1,680

ASUS MX239H HK$1,690

LG LG 24MP76HM HK$1,690

ASUS VN248H HK$1,580

回覆 4# aesopr21835

benq va mon
有隻最近新出

打機真係唔好要IPS

師兄有咩型號推介呢?而家好似大部都係IPS

Dell U2414H HK$1,980

Dell U2515H H ...
aesopr21835 發表於 2015-7-3 23:03

大部份 VA MON 都係 BENQ 出

EIZO 都有

其他就好少了

睇片睇相果d堅正
但係打機如果黑位多真係囧
GTA5如果唔係校得太暗一般夜景都過得去

TN 1ms
VA 4ms
IPS 8ms

但TN太舊了
所以揀VA唔錯

TN 1ms
VA 4ms
IPS 8ms

但TN太舊了
所以揀VA唔錯
hkwaltz 發表於 2015-7-3 23:27

BenQ GW2450HM HK$1,735 VA (BenQ GW系列採用VA Panel  賣點(真實對比高達 5000:1/零光點/不漏光/真8 bit 顏色/可視角178度))

BenQ  EW2440L HK$1,490 (VA Panel, 不閃屏, 低藍光(Low Blue Light), 超薄邊框, 內建MHL)

BenQ RL2450HT HK#1,999 (專為(RTS Mode) 即時戰略模式研發的電子競技顯示屏 (例如:StarCraft)))

搵到有呢3隻,最後果隻唔知有咩特點

其實VA比起IPS有咩好處呢?
因為我睇中LG 24MP76HM HK$1,690
(懸浮水晶底座,無閃爍技術AH-IPS) 個水晶窄邊外型好靚
BTW 內置喇叭同埋90度直立對我黎講完全無用