[操作疑難] 其實我地係唔係一直俾D毫秒 數目 欺騙 緊 ??

(1秒分做10份 = 1除10=0.1/毎組數目減0.1) (1000ms同樣分做10份= 1000除10=100/毎組數目減100)
1秒=1000ms(毫秒)  
0.9秒=900ms
0.8秒=800ms
0.7秒=700ms
0.6秒=600ms
0.5秒=500ms
0.4秒=400ms
0.3秒=300ms
0.2秒=200ms
0.1秒=100ms
(0.1秒分做10份 = 0.1除10=0.01/毎組數目減0.01)
(100ms同樣分做10份= 100除10=10/毎組數目減10)
0.09秒=90ms
0.08秒=80ms
0.07秒=70ms
0.06秒=60ms
0.05秒=50ms
0.04秒=40ms
0.03秒=30ms
0.02秒=20ms
0.01秒=10ms
(0.01秒分做10份 = 0.01除10=0.001/毎組數目減0.001)
(10ms同樣分做10份= 10除10=1/毎組數目減1)
0.009秒=9ms
0.008秒=8ms
0.007秒=7ms
0.006秒=6ms
0.005秒=5ms
0.004秒=4ms
0.003秒=3ms
0.002秒=2ms
0.001秒=1ms

如果冇計錯...而家市面上 顯示屏幕 大部份 反應時間為5ms(毫秒)  ;

問題1:咁以我地人類眼睛配合腦部處理,真係可以睇到 0.005秒=5ms 當中的差別?? ;
問題2:咁而家市面上 顯示屏幕 大部份 反應時間為5ms(毫秒) , 有D仲去到1ms ,
咁其實係唔係我地一直係俾D 數目 欺騙 緊 ??

另外,最近想買MON :  http://www.benq.com.hk/product/monitor/rl2455hm/
小弟對MON的認知及選擇係0經驗,
所以想問下, 1ms 同 5ms 係唔係好大分別??

求解答,唔該大家,麻煩哂

其實你計緊咩野?

其實你計緊咩野?
Sarsaparilla 發表於 2015-7-4 22:05

X ms等於幾多秒

1ms等於幾多秒
wilson030 發表於 2015-7-4 22:18

小數點移 1~3 個位既野有咩好計

回覆 4# Sarsaparilla

我就係想問..
問題1:咁以我地人類眼睛配合腦部處理,真係可以睇到 0.005秒=5ms 當中的差別?? ;
問題2:咁而家市面上 顯示屏幕 大部份 反應時間為5ms(毫秒) , 有D仲去到1ms ,
咁其實係唔係我地一直係俾D 數目 欺騙 緊 ??

所以我唔係好明,,反應時間ms 咁少仲會有殘影 ?

回覆  Sarsaparilla

我就係想問..
問題1:咁以我地人類眼睛配合腦部處理,真係可以睇到 0.005秒=5ms 當中的 ...
lap9741 發表於 2015-7-4 22:22

因為每間廠計法唔同
佢地只會拎最快果個反應時間比你
但其他色可能去到 20MS以上

你用下商用MON,再用gaming Mon打機,就會知個差別,真係FEEL到

人既肉眼一秒最多35格
約28ms 一副畫面
如果不計灰皆 GTG  TN 5ms VA 14ms IPS 28ms 這只係計面板  還有IC處理speed
平均反應時間  色彩輸出處理 畫面延遲 多重因素 只係輸出越高越快 會有很順滑很清晰感覺 相反會很卡很模糊感覺。

就咁睇未必睇得出,但係當你打機由其 FPS 就會感覺到。
同埋我會揀 XL 系列

只可以話做文書上下網睇唔出, 但打畫面移動好快的game 會感覺到

(1秒分做10份 = 1除10=0.1/毎組數目減0.1) (1000ms同樣分做10份= 1000除10=100/毎組數目減100)
1秒=1000ms( ...
lap9741 發表於 2015-7-4 21:49