[操作疑難] 再更新 新手用Custom Mode再重新Cal過 仲有色温問題...

10/7 更新

SPEC: S2433W + i1Display Pro + DisplayGui

先裝左第三方Driver,然後預熱個mon 1個鐘,
再插調色器預熱5分鐘,
然後將個mon回復出廠設定,

之後等左100分鐘左右完成

網上話每3-4星期Cal下

1. 個mon我set左6500K先再用DispcalGui,啱唔啱?
E家我都係Set左再Cal,但Cal完後個Mon又自動將色温改成(關)

2. 我Cal EyeCare Mode, 將white level調至39, E個數係夜晚EcoView自動detect個亮度, 唔知可唔可以咁Set?
聽師兄講左Cal Custom Mode,上網查左EyeCare冇得改對比度同冇得鎖死6500K

3. 喺色彩管理較返設定?
網上有人話win7個色彩管理會三不五時將顯示卡LUT歸0,所以我又跟住佢改下

4. 之前有師兄答每個mode都要Cal 1次,咁如果想轉mode係咪要喺色彩管理度同時轉埋?
#24 師兄話:
我自己就個monitor只用custom mode
只calibrate 2個settings, 1個for windows, 1個for madvr(睇片用, cal時較大左少少gamma)

如果你真係想每個mode都cal
用dispcalgui就唔洗理windows內置管理果個
每次cal完會多1個setting
你想轉profile時係dispcalgui內面最上既setting轉就得
選好setting, 按右邊icon install profile

5. 其他mode除Custom mode外,sRGB/Paper/Picture/Movie都冇得較RGB增益,應該點Cal?
E個我暫時仲係唔知點搞/有冇需要搞....

6. Cal完Custom Mode後Mon個色温自動幫我由6500K改成"關",唔知有冇影響?

多謝咁多位師兄幫忙!!

另想問一下用Custom mode cal完後,(Eizo S2433W)
其他mode如Eyecare,sRGB,Paper,Picture,Movie顏色會怪怪地,
係咪有需要用其他mode再cal唔同.icm出黎?

另想問一下用Custom mode cal完後,(Eizo S2433W)
其他mode如Eyecare,sRGB,Paper,Picture,Movie顏色會怪怪地 ...
shimanong 發表於 2015-7-8 16:49

每個mode都要由頭cal一次

每個mode都要由頭cal一次
KinChungE 發表於 2015-7-8 16:55

咁咪會有好多個.icm?
想轉mode的話要喺色彩管理度轉?

麻煩師兄姐們幫幫忙.
P.S. Cal完mon後,mon的增益同色温會變回出廠設定?

eizo啲setting可能已叫做好啲,其他牌子一轉其他mode,setting有機會reset (包括custom mode) XD
真係咁講究做reference既mon,根本唔會搞咁多野轉來轉去。。。。。

又或者,除左custom mode,其他mode根本唔適合做calibration!

ie Eyecare, Paper Mode,係咪會偏黃?
如果係,cal黎做乜?

eizo啲setting可能已叫做好啲,其他牌子一轉其他mode,setting有機會reset (包括custom mode) XD
真係咁講究做reference既mon,根本唔會搞咁多野轉來轉去。。。。。

又或者,除左custom mode,其他mode根本唔適合做calibration!(但係上面師兄話每個mode都要cal一次)ie Eyecare, Paper Mode,係咪會偏黃?(Paper Mode我好少用,但EyeCare平時會用黎睇網頁,要用EyeCare個亮度先可以低一截,試過Custom Mode Cal完較最低亮度都幾光下)
如果係,cal黎做乜?
neofung 發表於 2015-7-9 21:13

唔知有冇理解錯師兄意思,係咪即係話Cal左Custom Mode之後,其他都唔可以用?(因為其他mode顏色會變左)

回覆 8# shimanong
一般monitor calibration,首先較正色溫(rgb比例)同brightness,之後做出黎既profile會更改display card輸出(look up table)。你轉mode後仍然用返呢個profile,一定會錯晒喎。。。我無用過windows xp以後既windows,windows xp轉display profile係極之麻煩,唔知windows 7/8有無改良; mac呢方面相對容易好多。

照咁睇,eyecare mode重點係將brightness調低,準唔準無乜所謂啦 XD

用 i1Display Pro, 點解唔用返自家 software?
http://www.xrite.com/i1display-pro