小米電視2S 小開箱

購自澳門號稱代理既"秋葉原"有保養一年, 7天包換服務
購入價 HKD4480 (約MOP 4620)
自己計過官網買2999+100=3099 人仔 換算將MOP 4020
仲未計搵人拖過海關(正常1KG = MOP8 )
即貴MOP600都可以接受啦
當然係澳門其實自己拖過海關都唔係難事
但我懶..........

入正題
第一次買小米電視
網上都爬過唔少文
都知上一代有彎曲問題
所以自己一開箱
立即睇睇有冇
話冇彎其實係呃你既
但冇網上彎咁多勁
同埋唔知係咪因為我上牆個牆架既關係(IKEA出品......唔太好用)
我之後再調整下可能會改善

畫質基本上滿意
但亮度感覺點調都係太光
特別係高亮全白戈陣會有層薄紗係上面既感覺
不過色水呀~ 畫面細節戈D整體黎講都覺得唔錯啦

內置既MIPLAYER睇片自己NAS既影片方便
但問題係登入NAS既用戶搵唔到邊度有得改
攪得當初用左ADMIN黎入之後來換返普通USER都唔得
最後等到亂裝APPS試完RESET先有得重新入

試片當然唔少得60M碼版本既北京田鴨+美女啦
睇見都想食......

MIPLAYER功能齊全
基本支持哂流行既影片格式
但本人只有RMVB, MP4, MKV, AVI格式
當中MKV, MP4都可以正常用到內置音軌同字幕
字幕仲可以調大小/位置/顏色
另外佢仲有自動係射手網下載字幕功能, 但應該要條片既檔名岩先搵到正確既, 所以暫時用唔著佢

由於小米電視2S只有單電版, 係冇戈套喇叭跟
所以本人就接左佢落原先部三星HT-F6530W
但小米只有3.5MM頭OUTPUT...所以用左條普通3.5MM轉RCA線接入HT-F6530W
睇片睇電視唔覺有雜音, 但試過播歌就間唔中細細聲聽到"DUC"一聲, 轉用藍芽接駁就冇事, 所以可能真係條線太垃圾吧

再跟住講下APPS問題, 我COPY返之前個帖戈段
網上找到"谷歌應用下載器1.3"
安裝完一CLICK入去就猛話連唔到線
不停CLICK重試之後終於LOAD到野出黎
用佢安裝完GOOLE PLAY及相應的3個幾個框架之後REBOOT電視
但一CLICK入GOOLE PLAY入完ID密碼CLICK下一步就話連唔到SERVER..........
刪左佢再重裝一次仍然係咁
但我再安裝個YOUTUBE APK後佢叫我登入又OK喎
不過睇任意YOUTUBE片全部只有聲冇畫
另外仲有個"GOOGLE置設"灰色齒輪既ICON
一CLICK入去就跳出黎話"GOOGLE服務已停止"
咁即係安裝唔到啦

以上暫時仲未解決到
YOUTUBE睇唔到既話會好麻煩.......好唔方便
若有CHING解決到請旨教下..............

至於其他APPS
因為並非為ANDROIDTV設計
用小米遙控基本係控制唔到
要外接MOUSE解決

唔好意思
本人基本上係唔睇電視
所以冇乜點試電視戈邊
只係試過可以搵哂澳門公天提供既所有高清數碼頻道
多語言節目可以轉音軌
亦正常出到字幕, 但對比起MAGIC TV機頂盒既字幕, 字體明顯較糢糊
字幕選單有繁/簡/英三種, 繁體字幕正常出到, 但若選簡體字幕既話都係出英文唔知係咪BUG, 不過簡體就由得佢啦

2015-08-19更新電視問題
高清TVB個節目名單係錯既, 佢只係將普通TVB個LIST COPY過去
另外J2係冇任何節目名單

另外提一提大家買返黎開箱立即關閉"智能升級"功能
網上已講左最新版系統會狂賣廣告
開機, 入APPS, 轉功能, 都會跳出為時3~5秒既圖片廣告
當初傻下傻下就確認左俾佢升級系統

其實起初覺得冇乜野既
不過如果頻繁操作既話的確會浪費你既時間
還好佢會備份上一次既系統
所以回愎返上一個版本之後就唔再出現廣告啦

麻煩Ching幫手試下呢兩段4K片, 睇下係咪聲畫同步:
日本4K
https://drive.google.com/file/d/ ... ew?usp=docslist_api
韓國4K
https://docs.google.com/uc?expor ... zACWeHljTzdOWVg2TjQ

另外提一提大家買返黎開箱立即關閉"智能升級"功能
網上已講左最新版系統會狂賣廣告
開機, 入APPS, 轉功能,  ...
tata211 發表於 2015-8-11 11:38

咁賣廣告法, 仲衰過樂視

表面都咁狼死出晒廣告
底果浸run緊的咩想像唔倒

回覆 4# frankiepoon

今晚試下

表面都咁狼死出晒廣告
底果浸run緊的咩想像唔倒
minazuki 發表於 2015-8-11 12:27
佢個智能升級叫做比樂視強制升級好少少,可以disable

支持開箱

剛係珠海玩去左小米家睇實機,軟屏但偏暖白,膚色冇事,冇網上傳底熱同過光面問題!最Surprise係薄上代咁多但內置喇叭(我專登要求炆左Soundbar試!)居然正左,尤其咁薄低音同人聲好左好多,夠睇BangBang聲戲!!!