[操作疑難] 2K 芒選擇

run 2560*1440, 60hz, IPS,
打witcher3, farcry4等大作

另VA似乎易有鬼影?大家建議用VA嗎?

U2515H

我比較喜歡144hz,
1,27"PG279Q Q4就出 144hz 2k ips for n卡有 gsync
2,27" MG279Q 已經有 144hz 2k ips for a卡有free sync
3,acer XB270HU 144hz 2k IPS for n卡有 gsync
4,BENQ XL2730Z 144hz 2k TN
5,Dell U2715H 60hz 2k IPS

PB258Q
不過性價比低

U2515H同VX24AH
都2隻揀樣揀牌子啦

我比較喜歡144hz,
1,27"PG279Q Q4就出 144hz 2k ips for n卡有 gsync
2,27" MG279Q 已經有 144hz 2k ips  ...
luffy2036 發表於 2015-8-18 15:29

師兄用144HZ MONITOR FOR咩用途?
我未試過用144HZ 打機,唔知自己睇唔睇到分別

我由60轉120嘅mon已經見到順滑左好多

回覆 5# 200644600

我玩cod ghost的時候會十分明顯 144hz 玩fps game 真的差很多 轉身時的畫面清晰很多, 另外是玩英雄聯盟 過了60fps時 你可以試一下角色按圓圈走 會閃來閃去 但用了144hz新mon就少了這個問題  不過這個問題主要是gsync和freesync 解決了

回覆  200644600

我玩cod ghost的時候會十分明顯 144hz 玩fps game 真的差很多 轉身時的畫面清晰很多, 另 ...
luffy2036 發表於 2015-8-19 12:36

LOL我都玩嘅,但係唔打FPS,淨係幫到我打LOL唔足以說服我比4千幾買個MON
如果係打D唔洗太考反應,例如WITCHER 3 , 有冇好大進步呢?
另外請問有冇平D? 普通2K 2千幾, 貴1千都話OK,貴2千就負擔唔起
再另,我張卡用緊R9 390, 行2K可能都係60FPS多少少?!

我由60轉120嘅mon已經見到順滑左好多
反叮龍屎 發表於 2015-8-19 11:09

有冇D 3千零蚊?4千UP afford 唔到

LOL我都玩嘅,但係唔打FPS,淨係幫到我打LOL唔足以說服我比4千幾買個MON
如果係打D唔洗太考反應,例如 ...
200644600 發表於 2015-8-19 12:50

如果行一張390
玩新game未必可以keep倒60fps