[開箱] 新買u2715問題

買左隻mon, 尋日終於收到lu
(遲d 先開箱文啦)

但有d 問題, 睇下有冇巴打可以指點下
1. 隻mon 好似有d 偏黃, d 白色唔太白, 正常? 定仲要自己再tune?
2. 隻mon 好似好刺眼咁, 我已經去到brightness=10, contrast ~60都係覺得有d 刺眼
大家有相關經驗嗎?

回覆 1# bbqaaq

調色水亮度用顯卡程式方便好多

(Sent from HKEPC iPhone app)

回覆  bbqaaq

調色水亮度用顯卡程式方便好多

(Sent from HKEPC iPhone app)
200644600 發表於 2015-9-16 16:42

我買隻mon 其實都會switch 兩邊黎用
一邊係俾macbook插mini dp
一邊係俾pc, 出dp

tune得一邊tune唔到兩邊lol

買左隻mon, 尋日終於收到lu
(遲d 先開箱文啦)

但有d 問題, 睇下有冇巴打可以指點下
1. 隻mon 好似有d 偏黃 ...
bbqaaq 發表於 2015-9-16 10:58

你係咪用intel CPU 核顯??
我新買冇耐U2414要係intel 核顯程式set 返全範圍先冇偏黃。

intel hd display setting.jpg

你係咪用intel CPU 核顯??
我新買冇耐U2414要係intel 核顯程式set 返全範圍先冇偏黃。

...
KEANELAM 發表於 2015-9-18 00:47

唔係啊, 我張gtx 970黎架...行dp, 唔知關唔關事

唔係啊, 我張gtx 970黎架...行dp, 唔知關唔關事
bbqaaq 發表於 2015-9-18 09:27

try to set full dynamic

full range.jpg

try to set full dynamic
KEANELAM 發表於 2015-9-18 11:53

今晚番去試試, 多謝提供資訊!