[開箱] Crossover 404K 開箱

呢部40吋 真4K (4:4:4) VA panel 10bit色深, 有HDMI2.0同DP1.2, 最重要係Flicker Free
特價時在EBxy由韓國訂返來, 唔洗4字頭

玩左兩日, VA panel的黑色層次真係好正, 同IPS兩回事
色彩方面大家都話IPS好過VA, 但我覺得404K色彩同我部DELL 2412M (E-IPS)冇咩大分別,
但以上兩部的色彩都冇我部舊的DELL 2007wp (H-IPS)咁立體
40" 4K開頭用覺得太大, 睇耐左又覺得剛剛好, 用來睇片睇相睇漫畫一流, 但用來上網畫面就太大,
個頭要fing來fing去, 不過好易解決姐, 上網唔用full screen咪得囉,
用左4K, work space多左, 我依家可以同時開好多樣野在桌面, 又可以一路執相, 一邊睇youtube
好多人話上4K冇用, 太少4K資源, 呢點我唔同意, 上youtoube就已經就大量4K片睇
睇完4K再返轉頭睇FHD真係完全兩回事
唯一唔好就係太近睇(大約一隻手距離)的話4個邊位會有小小color shift, 坐後隔大約1米倒就一定唔會有

整體評分我比 8.5/10, 咁的價錢真係冇得輸, 香港27吋都未必買倒

正, 價錢又正

即係 3 萬 9 千幾?

無特價了

CHING 大約離台幾遠? 40" 唔知會唔太近,驚眼花...

回覆 3# LoveMariahDayAn

笑左 點會諗到4萬銀一部 買EIZO咩

回覆 1# paul0923

支持開箱,恭喜樓主買到心頭好!

Thanks for sharing

回覆  LoveMariahDayAn

笑左 點會諗到4萬銀一部 買EIZO咩
狂人日記 發表於 2015-9-21 01:43

應該係3xxx

抵喎, 恭起ching

堅係抵