想問問,VA MON ,好似暗位,還不如我個TN MON,係咪VA係咁?

想問問,VA MON ,好似暗位,還不如我個TN MON

打D黑的GAME,一暗,個VA MON ,就睇唔清D 細節位…

TN MON 反而睇得清楚… 只係D色無VA 咁靚…

我個VA MON : asus vn247ha

VA個色階比TN 廣。
可能個VA MON未TUNE好。

試下參考下網上的setting 。

想問問,VA MON ,好似暗位,還不如我個TN MON

打D黑的GAME,一暗,個VA MON ,就睇唔清D 細節位…

TN MO ...
nicka 發表於 2015-9-21 10:42

Black Crush所指的其實是眼球直視螢幕時,暗部細節會不明顯,糊成一團的狀況,這時候得稍微偏移90度角才能夠看出暗部細節。會產生這個原因在於VA面板液晶呈現6域傾斜的狀態,而直視面板則是會因傾斜角度的問題造成透光量不足,需要稍微偏移才得以辨識暗部細節。
VA係咁
呢期VA fans多,師兄小心比人圍插你唔識set嘢

試下較GAMMA值?

依個係入門VA個問題
不過ips,tn就變左黑變灰,
換左FG2421就

依個係入門VA個問題
不過ips,tn就變左黑變灰,
換左FG2421就
powershing 發表於 2015-9-21 11:38

好似樓上師兄咁講較GAMMA值應該會好返啲,但就一樣會變左黑變灰,咁入門VA個黑位優勢仲存唔存在呢?

回覆 1# nicka

這個係設定問題. 同樣MVA BenQ GW2450HM 沒有這個問題. 睇amazon review 都很好. 大家同係MVA.

應該係買面板時間已經有Gamma 及光度誤差, 不同批次總會有少許誤差, QC 時又沒有把Gamma修正吧.

一定要改gamma 值同光度才解決到

呢期VA fans多,師兄小心比人圍插你唔識set嘢
enzyme 發表於 2015-9-21 10:50

有的野真係要set唔係下下用default就出倒正確既野
以我近日用powerdvd 14睇3D做例子
初時以為係3D搞到的黑色變灰
之後播條普通片一樣有黑變灰問題
搵晒成個powerdvd 14都冇得較
最後google search
http://forum.cyberlink.com/forum/posts/list/39779.page#205360
cyberlink竟然將個波拋俾display card setting
冇錯用nvidia強制set返0-255就冇事
但呢樣野default係交俾player做架

powerdvd 14仲有強制強姦file association問題
呢個軟件有的不知所謂

有的野真係要set唔係下下用default就出倒正確既野
以我近日用powerdvd 14睇3D做例子
初時以為係3D搞到的 ...
minazuki 發表於 2015-9-21 12:30

早前多得師兄們指教已試過set返0-255但問題依然存在,後尾爬咗下文得知呢啲叫Black Crush,係VA先天性問題,除咗較低GAMMA值或個人唔好坐正中間睇之外無辦法解決,唔關setting事。
講真用一兩千蚊買個入門mon嘅好少係乜嘢專業玩家,就算有得set又有幾多個識set吖....

早前多得師兄們指教已試過set返0-255但問題依然存在,後尾爬咗下文得知呢啲叫Black Crush,係VA先天性問 ...
enzyme 發表於 2015-9-21 13:16

呢個真買個$1-2k mon, 唔好有要求
VA是有好多問題,但spva就改左好多
多得3星攪死 spva