想買新MON 2K定係上4K ?!

我而家用緊PHILIPS 237E3QPH 23" Mon.
雖然未壞.但係就想換個新同埋sRGB > 95% 既MON.
因用緊macbook pro retina, 所以執下相都係用macbook 個MON.  
係普通上下網先會用個PHILIPS..

黎緊我會放左部macbook佢.因為都係想用DESKTOP黎執下相同埋CONVERT片.
有時部macbook 轉緊片/開左lightroom 果D.上網就會比較慢.

我而家睇緊幾款MON..
雖然有D 係2K 有D 係4K MON.
可能大家話.點比較.
我只係見到未到$5000都有4K MON.係唔係值得上4K 用耐D.

2k Monitor
Dell U2715H / Dell U2515H / Asus MG279Q / Asus PB278QR

4k Monitos
Dell P2415Q / Dell P2715Q / Asus PB287Q / LG 27MU67-B

我而家用緊PHILIPS 237E3QPH 23" Mon.
雖然未壞.但係就想換個新同埋sRGB > 95% 既MON.
因用緊macbook pro r ...
kng2003 發表於 2015-10-5 15:24

最近係EBAY 買左 一個4K monitor $2300 唔計運 HK$300運過黎

最近係EBAY 買左 一個4K monitor $2300 唔計運 HK$300運過黎
vicente504 發表於 2015-10-5 15:34

即係肯定TN

to樓主
P2415Q其實只賣3千中

2K夠啦,d字無咁細,同埋可以節省返張超勁display card

to樓主
P2415Q其實只賣3千中
KinChungE 發表於 2015-10-5 15:42

係呀..響JUXBO 個網見到..係比較平..
不過24 4K會唔會真係好細呢? 其實係唔係即係MACBOOK 13" 2K MON咁?

aoc q2577pwq

aoc q2577pwq
marcochl 發表於 2015-10-5 16:11

Ching.. 好抵買喎..
100% sRGB
http://www.kitguru.net/periphera ... -q2577pwq-review/4/

回覆 8# kng2003

佢同2515H 同一個panel
比較遺憾個input 唔及2515H 咁好 , 但價錢都差好多

我買了個. 24" 4K  Mon. 最後都用返. 27" 2K Mon.  原因好多. 沒有內罝喇叭等.  如果比我現在選擇會係.  DELL U3415w