想買 Dell S2316M, 反應問題

想買隻Dell ge S2316M, 係官網睇佢個反應時間係 6ms, 自己多數打開 CS, 同睇下戲咁, 因為自己比較怕有殘影, 想問下 6ms 尼個時間, 殘影會唔會好勁 ?

或者有冇爸打有用緊, 比到意思, thanks !

真係咁怕殘影就唔好買IPS

師兄, 普遍 IPS 係咪殘影都勁 D, 即係肉眼已經分辨得出?
落腦場睇, 見到好多 ASUS 話護眼 D 小藍光D, 反應時間 1ms, 對比度仲要高好多, 但價錢又唔貴, 係咪真係咁神

小弟對 mon 唔熟

師兄, 普遍 IPS 係咪殘影都勁 D, 即係肉眼已經分辨得出?
落腦場睇, 見到好多 ASUS 話護眼 D 小藍光D, 反應 ...
火火火木 發表於 2015-10-16 10:30

睇你做咩多
有留意多數都會覺
dell 既mon 唔同型號個反應時間都唔同
網評 u2414h 應該係最快,但我係u2515h 答你唔到差幾多

但我有隻benq rl2460ht ,係睇得出有分明(唔駛打機都睇得出

所以唔想煩就直接買gaming 個d

樓主你宜家用緊幾多ms既mon?

睇你做咩多
有留意多數都會覺
dell 既mon 唔同型號個反應時間都唔同
網評 u2414h 應該係最快,但我 ...
rfdingo 發表於 2015-10-17 22:10

去左 Dell 官網望, U2414H 反應時間係 8 毫秒... 其實 Dell 網信唔信得過, 我見佢 D mon 全部都好高反應時間, 定一或 Dell 全部都係 ISP, 所以反應時間係偏高?

U2515H 就  8 毫秒 (標準值)、6 毫秒 (快速), 爸打見唔見殘影?

樓主你宜家用緊幾多ms既mon?
leave 發表於 2015-10-17 23:19

小弟仲係用緊 Samsung 931BW, 講係 2ms 反應時間, 但的確夠用, 我肉眼唔見有殘影
所以就驚由 2ms 變 6ms 個落差, 肉眼會睇得出 ...

去左 Dell 官網望, U2414H 反應時間係 8 毫秒... 其實 Dell 網信唔信得過, 我見佢 D mon 全部都好高反應 ...
火火火木 發表於 2015-10-19 20:29

我玩warships唔覺,但有時網頁動畫 黑轉白 個d反而會見到佢一層層咁轉色(隻benq 同隻老爺飛記17吋 lcd 係好流順唔覺有問題)

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2515h.htm
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2414h.htm

所以如果你係重度玩cs,你都係執隻gaming mon現實d

去左 Dell 官網望, U2414H 反應時間係 8 毫秒... 其實 Dell 網信唔信得過, 我見佢 D mon 全部都好高反應 ...
火火火木 發表於 2015-10-19 20:29

Dell Ultrasharp大部份係IPS
平價E系有唔少係TN