[請教]睇得舒服的MON

以前係屋企多數只會用電腦睇下片
宜家放假多左係屋企上網,發現睇30~60分鍾網頁隻眼就好累(LG M2752D)
但係公司上網又無呢個問題(DELL E2214H)

屋企個MON巳經較到銳利低同色彩度低都無咩改善
諗緊會唔會係因為隻MON本身係電視的關係
想教下有咩牌子的MON/MODEL係睇得舒服(要27' + IPS
上下網,打機,睇片一般使用...色水唔好去到BENQ果D咁離譜就得

其實BenQ色水唔係咁差

其實BenQ色水唔係咁差
KinChungE 發表於 2015-10-26 10:31

可能我FD果隻24'成6~7年前
我覺得好恐怖
另外無知地一問...其實係咪因為公司部DELL係用TN所以睇得無咁累?

試下裝flux
等如防藍光mode

我都覺得用電視做mon是唔得嘅. 電視一近睇就唔舒服.

可能我FD果隻24'成6~7年前
我覺得好恐怖
另外無知地一問...其實係咪因為公司部DELL係用TN所以睇得 ...
kc60 發表於 2015-10-26 11:04

一來TN, 二來non PWM

回覆 3# kc60

我覺得只係SIZE細所以睇得冇咁攰
仲有屋企可能唔夠光

可以較暗Mon 10到20%光度先,
屋企燈光都好重要,換好小小,
公司燈光足,一般光管演色性好過燈泡,
會舒服好多。
再吾係配籃光眼鏡,
不過鐘意望野變左色。

依家絕大多數LCD 都用led 做back light
我自己第一眼望落去高覺得好靚,好鮮色,望多兩望其實對眼好辛苦

今晚5月個dell mon 壞左,換左個二手eizo
個感覺唔同曬

Please try set monitor brightness to 100%, use windows display setting to decrease brightness. Such setting minimize flashing effect the PWM of many LED backlight monitors