開箱 Mac+Dell P2715Q

嘩,好快就收到,多謝各位解答,依家開箱回饋大家~
出黎D色好鬼靚,我未試光點死點,亦都有漏光,但就咁睇落D色同隻Eize EV2333比有過之而無不及,始終sRGB cover都比舊model廣闊,整體上黎講我要到想要既野..

另外想問Preference-->Display 入面scale font size佢寫Looks like 2560x1440, 意思係咪望落去係2560x1440,但實際都係用緊隻mon 4K resolution?

Screen Shot 2015-10-27 at 8.37.37 pm.jpg

我唔係好識野
不過漏光漏到咁算唔算太勁

我唔係好識野
不過漏光漏到咁算唔算太勁
腦殘 發表於 2015-10-27 20:40

我都唔係好識,不過我用電話影,o係暗黑環境佢會谷到好光,我都無諗住佢會好似eizo控制漏光咁好,但肉眼睇我覺得顏色已經比之前隻ev2333實淨

to樓主:
looks like 2560x1440係指電腦用5120x2880處理, 之後再downscale做3840x2160輸出去你個mon
會檬左少少

to樓主:
looks like 2560x1440係指電腦用5120x2880處理, 之後再downscale做3840x2160輸出去你個mon
會檬左 ...
KinChungE 發表於 2015-10-28 09:29

條數點計出黎咖?咁其實用邊個會比較好呢?

同埋我發覺scale左之後,睇相㩒spacebar quick preview會lag. 用番default for display就無事,不過睇落似1920 x 1080.

條數點計出黎咖?咁其實用邊個會比較好呢?
mrmo 發表於 2015-10-28 10:09

總之揀邊格都係3840x2160輸出
looks like 2560x1440 (retina), retina即係double pixel, 即係(2560*2)x(1440*2)

同埋我發覺scale左之後,睇相㩒spacebar quick preview會lag. 用番default for display就無事,不過睇落似1 ...
mrmo 發表於 2015-10-28 10:20

scale左係會慢好多, 正常

總之揀邊格都係3840x2160輸出
looks like 2560x1440 (retina), retina即係double pixel, 即係(2560*2)x(1 ...
KinChungE 發表於 2015-10-28 10:25

PC揀150%係2560x1440x1.5

PC揀150%係2560x1440x1.5
frankiepoon 發表於 2015-10-28 11:56

PC可以揀唔同%

Mac只得100% / 200% (HiDPI)兩種
中間果D size係用200%出左再downscale