換左4K mon返唔到轉頭

換左隻P2715Q之後,好多時做完D圖都覺得d 色濃dd,send去部iphone睇又淡d,都唔知俾邊個個客睇先準,之前用Eizo ev2333都唔覺有呢個煩惱,屎忽痕之下,插隻ev2333玩dual mon. 唔知係咪擺左成個月既關係,一開就覺得隻舊eizo又黃又暗,d字又散,想像唔到早一個月前都係睇呢堆野去搵食,兩隻mon拍埋之下,隻eizo所有白色都係黃既...原本諗住係隻P2715Q色唔準,諗住換番隻EV2333玩下,最後都係收番埋隻Eizo,同自己講唔好咁高要求把啦.........純分享,無圖齋吹...

舊post:
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ice&tid=2239946

用MAC幫客人做圖但連色域管理都未掂
係EIZO隻黃定你隻野過白

evec 發表於 2015-12-16 03:15

似係隻EV2333 set得唔好既多
P2715Q out of the box都冇偏藍

evec 發表於 2015-12-16 03:15

嘩XD haha
當我乜都唔識仲喺呢行呃飯食,原諒我啦,我都係想吹下水啫

似係隻EV2333 set得唔好既多
P2715Q out of the box都冇偏藍
KinChungE 發表於 2015-12-16 09:19

其實一比,隻ev2333開到最光都唔係好光XD 唔知係咪我放得太耐
我又覺得無偏色喎,因為最初我係覺得隻2715偏黃先開番隻eizo......但佢似乎唔多願開工。
同埋d字無咁實,真係睇左4k返唔到轉頭

其實一比,隻ev2333開到最光都唔係好光XD 唔知係咪我放得太耐
我又覺得無偏色喎,因為最初我係覺得隻271 ...
mrmo 發表於 2015-12-16 12:06

EV2333 CCFL Backlight, 老化

搵食我情願個Mon色準,試個用Samsung Mon,真係唔識點執。

換左隻P2715Q之後,好多時做完D圖都覺得d 色濃dd,send去部iphone睇又淡d,都唔知俾邊個個客睇先準,之前用Eizo ev2333都唔覺有呢個煩惱,屎忽痕之下,插隻ev2333玩dual mon. 唔知係咪擺左成個月既關係,一開就覺得隻舊eizo又黃又暗,d字又散,想像唔到早一個月前都係睇呢堆野去搵食,兩隻mon拍埋之下,隻eizo所有白色都係黃既...原本諗住係隻P2715Q色唔準,諗住換番隻EV2333玩下,最後都係收番埋隻Eizo,同自己講唔好咁高要求把啦.........純分享,無圖齋吹...
mrmo 發表於 2015-12-16 02:24

一隻解象度幾低既mon所出既字都唔會散(最多起角),會散既係setting問題.

一隻解象度幾低既mon所出既字都唔會散(最多起角),會散既係setting問題.
kkepic 發表於 2015-12-16 15:45

我估係cleartype

搵食我情願個Mon色準,試個用Samsung Mon,真係唔識點執。
XexeX 發表於 2015-12-16 15:37

2715Q都唔差咖,話晒99% srgb,掟去iphone睇未必出晒d色,但我就覺得iphone睇時順眼d,因為個客一定唔會用呢d Mon睇野,佢地通常隻眼同個腦都係坐住左^^"

其實有小小後悔,早知買eizo,但一隻eizo可以買到部5k imac,然後又不斷輪迴買邊個好,haha