不專業開箱文 AOC Q3477FQ 34吋 21:9 2560*1080

原本只係睇中LG 29UT55,睇見呢度有巴打話腦場賣緊2499,即刻出去狗衝.......但原來...代理優惠早於2星期前做完
跟手一路行一路睇下其他牌子,其他形號見到原來34吋比起29吋震撼好多(廢話)
但香港既34吋21:9一D都唔平,無5-6000唔駛諗..........(5-6000我買2隻LG29UM57都得啦)
仲諗往競爭法會縮短水.行貨價差距(多得呢度D師兄成日外國買MON格價先知個價差)

咁咪返去繼續淘下睇下...俾我見到隻AOC 21:9賣緊2499,我最初以為係29吋仲諗緊邊駛買你呵,我買Lg好過啦........34吋....2499 34吋有無伏呀.........但個心堅想試下(運輸,保養,試機D經過之後講)

先『講』D規格.....(官網講既,聽下算)

產品代碼 Q3477FQ
屏幕尺寸(對角) 34"W
可視尺寸(對角) 866mm
點距(水平/垂直) 0.312(H)mmx0.310(V)mm
畫面尺寸(水平/垂直) 799.8(H)mmx334.8(V)mm
亮度(典型值) 300 cd/m²
對比度(典型值) 50000000:1(動態)
響應時間(典型值) 5ms GtG
可視角度(水平/垂直)(典型值) 178°/178°(CR≥10)
掃描頻率 水平: 30k - 99kHz ,垂直: 50 - 76Hz
點時鐘 210MHz(D-Sub)
300MHz(DVI-D(雙通道), HDMI,MHL, DP)
最大分辨率 2560x1080@60Hz
推薦分辨率 2560x1080@60Hz
顯示顏色 16.7M
HDCP功能 有
信號輸入 Analog/DVI-D(雙通道)/HDMI(MHL)/ DP/音頻輸入/音頻輸出
接口 D-Sub 15-pin,DVI-D 24-pin,HDMI 19-pin,DP 20-Pin,音頻輸入,音頻輸出
電源 100-240VAC, 50/60Hz,1.5A
消耗功率 正常工作:58W(典型值);
待機:<0.5W
即插即用 VESA DDC2B/CI
用戶控制 信號源切換/自動調整/退出,Clear Vision/減少, 音量/增加,菜單/選擇,電源開關
OSD語言 英文,德語,法語,意大利語,西班牙語,瑞典語,波蘭語,捷克語,俄語,葡萄牙語,韓語,繁體中文,簡體中文,日語,芬蘭語,荷蘭語
喇叭 3Wx2
認證 CCC,CH RoHS,CEL 1,Win 8, EPA, CE
壁掛 VESA 100mm×100mm
外殼顏​​色 黑色/銀色
機構功能 傾斜:-5°-23°
屏幕旋轉: 無
高度調整: 無
左右旋轉: 無
產品特點 1)超窄邊框LED背光顯示器,邊框僅2mm
2)影院級21:9標準視頻比例,看電影無黑邊困擾,配備3Wx2高品質立體聲音箱,享受家庭影院效果
3)顯示畫面更寬廣,適合多任務視窗顯示,以提升工作效率
4)支持PBP雙畫面顯示/PIP畫中畫功能,同時將兩路信號顯示在屏幕上,看電影,玩遊戲,娛樂共分享
5)採用新一代IPS廣視角技術(AH-IPS)畫面更銳利,視角更寬廣
6)色彩精準度ΔE<3,真實呈現專業設計對畫質的完美要求
7)不閃屏技術,護眼更健康
8)內置DisplayPort、HDMI、雙通道DVI-D等接口,提供一系列豐富的連接性和高兼容性,​​方便接駁藍光DVD或PS,Xbox等設備,直接播放高清內容,提供身臨其境的家庭娛樂盛宴
9)支持MHL智能連接,智能手機或平板電腦的畫面及聲音傳輸到大屏幕顯示器,網絡瀏覽及娛樂體驗全面升級!同時,還能對手機進行充電
10)100% sRGB色彩空間,色彩呈現更加精準、豐富
11)Clear Vision 功能,使低分辨率的畫面和文字更清晰,更銳利
12)DCR麗比技術,動態對比度高達50,000,000:1
13)DCB活彩技術, 5種增彩模式。 Eco Mode 5種亮度情景模式
尺寸(顯示器)mm 827.7(W)x452.6(H)x177.5(D)mm
尺寸(紙箱)mm 954(W)x562(H)x224(D)mm
重量(淨重/毛重) 7.0kg/10.04kg
保修期限 3年全保

真係好大盒,拓到想死

都幾大盒

¥2499就係咁多野

就係咁多

跟1條HDMI 1條DP線

DP線

個底座上實既方法

方法

厚度

厚度

底坐係髮絲紋

C1

C2

插頭位置係下方,對大部份用家其實係幾麻煩既設計

PLUG1

PLUG2

角度最大 最小

MIN

MAX

邊緣

內置功能Clear Vision(銳利化LG都有,睇D唔夠清既片係好有分別既)

Close

OPen

多謝各位

附注:
1:用LG panel
2:深圳華強北AOC維修部3年全保
3:有一D賣家,會提供保証0死點保証(出機前會Check左先出貨)
4:個盒既設計……防撞係唔錯既,但個手抽攞左唔夠2分鐘就斷左
更新
5:真係上去拎,麻煩留意返個體積,因為......入港鐵一定超標,到時入唔到閘就局住坐的士就唔好啦(除非你一開始就諗住坐的士)

各位師兄其實唔駛PM我,雖然呢度唔俾登TaoBao Link架,其實你搵返中國版淘寶,揀返東莞區賣家,有一間張圖寫住"拍立減"!間野叫做"楊易3CXX",你地問返佢,順豐送福田係唔係2499包郵包完美屏(唔係得佢有得賣,但我見佢D野跟得幾足,唔會話見你係香港人唔想做你生意咁,就幫襯佢,如果有師兄有第間更好既不妨提供下)

34寸咁大出2560*1080會唔會唔夠細緻?
淘返黎係賣家包運?

之前雙11試過淘隻28寸返來, 賣家包運到福田口岸, 自己過關抬返來都幾係野.
不過無計, MON好多都唔寄香港, 寄到香港運費都會貴, 所以為有自己拿.

回覆 2# 流氓大亨

無錯,細緻度我覺得真係無乜進步(我之前用23吋TN acer mon FULL HD)

但2K,4K係要付出代價(又廢話)因為我打機居多,剛剛先換左張970,2K4K隨時唔夠推,權衡過都係買返FULL HD算啦!

之前雙11試過淘隻28寸返來, 賣家包運到福田口岸, 自己過關抬返來都幾係野.
不過無計, MON好多都唔寄香港,  ...
呀志 發表於 2015-12-17 00:13

無錯!順豐包郵到福田,再去自取,我今次都係第一次,多得之前有HKEPC師兄教路上福田口岸攞件個帖……但係真係幾辛苦,各位巴打真係要自己衡量下,仲有件野既SIZE係超過港鐵既規定(入閘前有姐姐企係度,我自動投案,叫佢幫我度下,我都打定輸數准備行返出去叫的士出上水,一度真係超左幾CM,姐姐話下次要留意返呀,今次照放行)

回覆 4# 有運行

老實講,樣對我來講其次,最緊要係CP值

師兄係當電視用?

唔係呀!如果睇電視,用21:9會出現兩『條』巨黑邊!

Ching 可唔可pm邊間淘?
我search 都見貴ching 幾百
呢牌人仔平左,計落都幾抵wr