[開箱] 25折買 SHARP 4K PN-K321 (OEM)+ NEC 4K EA244UHD 對比[圖]

早排係E-Bay見到有部 SHARP refurbished PN-K321 (31.5" 4K)賣 US$700 (香港E家仲賣緊$2萬幾), 見平左一截, 諗住擺係房駁電腦 做4K TV, 於是search下佢D資料. 原來 SHARP PN-K321仲有部孖生細佬 (OEM), ASUS PQ321Q/QE, 哈哈, 真係估你唔到, 原來EPC都有介紹過隻細佬 ASUS PQ321QE. 成3萬銀買隻 ASUS LCD, 我估多數人真係望下就算, 因為成篇文都無交代個重點 --- SHARP PN-K321 OEM.

鎖定新目標後, 係EBAY 發現有部新既ASUS PQ321Q (比香港賣既QE多2個 HDMI port) 賣US$689(本土包郵).用US-EX集運, US$95運費. 12月2號落單, 8號到集運, 15號到九龍灣自提倉.

PS. 香港華碩做緊 PQ321QE 特價, 無左2*HDMI, 賣HK$7999, 唔想煩既朋友可以係SSP買 .

係九龍灣自提倉拿左部機, 諗住坐地鐵返尖沙咀, 但個箱超左7CM, 入唔到閘, 唯有叫貨VAN返公司, 所以想買機既朋友, 要注意運輸.

中午入唔到閘, 晚上都唔到閘, 所以我放工係公司拆埋箱一件件咁袋著坐地鐵拿回家, 亦因為咁, 開箱相就無, 因為公司無位放一舊舊咁影.

個人感覺SHARP既包裝真係幾差下 (SHARP原廠PN-K321 同ASUS PQ321係完全一樣, 唔存在OEM較差問題), 以當時US$3500定價既機 仲用大大舊發泡膠圍住, 所有配件入係2個發泡膠既坑洞內, 一D環保意識都無. 相反, NEC EA244UHD當時以US$1399定價, 全機用大氣條膠囊[--]咁包住, 膠囊由可回收膠料造而所有配件就用細紙盒入住, 全箱包裝基本上都可以回收.

PN-K321 外型就真係幾薄身, 但要用外置牛, 多舊野咁... 俾我選, 都係要內置火牛.

31.5" 大畫面的確很震撼

但畫面質數方面, PN-K321 完全敗於EA244UHD之下.
因為PN-K321只支援 sRGB, 所以EA244UHD 都用sRGB作比較.
PN-K321背光一致性麻麻, 以致出色唔平均, 相反EA244UHD, 背光一致性好, 出色平均.

以下係細緻度比較.
Sharp1

Sharp

NEC1

NEC

Sharp2

Sharp

NEC2

NEC

PWM直頭係PN-K321死穴, 咁貴既機, PWM得120Hz, 而EA244UHD 用緊23KHz, 閃頻率高百幾二百倍, 所以PN-K321一定做唔到EA244UHD "靜止" 既畫面.

總結, SHARP PN-K321 定位屬 要極高像素, 但對色彩(準)唔大要求, 而高可靠性既商用機, 如CAD /7x24 display /電視牆 等用途,  所以係APPLE STORE度有賣E部機, 我都R頭.  如果色彩專業, 就唔好買E部機, 買返NEC/EIZO, 佢地D 31.5" 雖然都係SHARP PANEL, 但同PN-K321 唔同型號.  以畫質尼講, PN-K321 完全唔值二萬幾3萬既售價, 依個價, 得WLED , 120Hz PWM 同sRGB, 完全離譜. 不過, 今次HK$6300 OEM 又買得過, 因為以家用多媒體MON尼講, 無並排比較下, 淨睇佢, 其實D畫面都算過得去

NEC果部太青了

Nec ea244uhd雖然係srgb上 比 argb 既delta e 高少少,但6隻色既delta e都係 0.x,全部低過1 .

你覺得nec太青?

NEC那部太過偏紅了

之前我都有留意PN-K321, PANEL是IGZO, 好像是6~8MS G2G,色彩還原度比不上EIZO NEC 的MON

$6~7000在同等價位中是最高質數的MON了,買來玩PC GAME一流,可惜那時候要成3萬左右, 不然我都會入手

Asus 應該係偏綠偏紅,可能係色域控制仲未好,
NEC質次感立體感較好 DETAIL高D。

sharp D 顏色一流

23kHz ?!?!

外星科技?

23kHz ?!?!

外星科技?
LoveMariahDayAn 發表於 2015-12-23 00:40

你知唔知pwm 要尼做咩

NEC 靚好多喎