競爭法生效後大鋪價錢.......

是否唔會標定價? 價錢同鋪仔距離拉近?

是否唔會標定價? 價錢同鋪仔距離拉近?
frankfrank 發表於 2015-12-25 19:30

其實都減左好耐.......之前己經開始

牌子定零售價錢,大連鎖店不可低過牌子定價賣,立法後大連鎖店可自行定價,牌子不可強制零售價錢

大鋪不嬲都係標特價/折實價

唔知你講緊乜野

大鋪不嬲都係標特價/折實價

唔知你講緊乜野
LoveMariahDayAn 發表於 2015-12-27 15:08

邊個話? 我同其他ching就真係唔知你講緊咩?
你有冇去過瘋賊白老會? 靜係睇特價野?

你夠眼利,就算係平價,發現到問題都可以要求換,如果係大近視,係唔係次貨都唔識分,咁就更加無必要俾貴d買件貨, 只要你係豬,唔理乜鋪都會劏你!

我就係8年前用2xk,比豐x,百xx平1xk嘅價錢買咗部P記50"plasma, 用到依家仲好正常!

你夠眼利,就算係平價,發現到問題都可以要求換,如果係大近視,係唔係次貨都唔識分,咁就更加無必要俾貴d ...
RX99 發表於 2015-12-27 15:45

我唔批評你嘅說法,但係近年細鋪嘅做法係由行送貨,貨到先收全數錢有d定都唔使俾,有千幾2千差額點解唔制?
當然肯定有黑店,但係你唔可以抗拒就唔正面睇事件
宜家有競爭法後係點唔知所以發問,完全唔睇就下判斷唔似係EPC人

你夠眼利,就算係平價,發現到問題都可以要求換,如果係大近視,係唔係次貨都唔識分,咁就更加無必要俾貴d ...
RX99 發表於 2015-12-27 15:45

忍不住笑了!8年前用不良手法經營者如果8年後還繼續生存,香港人就全部是豬了!

回覆 7# frankfrank

我係支持競爭法ga wor
不過識唔識買嘢係同個買家(識唔識做功課)有關而唔係競爭法lor, 競爭法無話唔俾賣次貨

競爭法唔係為咗比你買平嘢,而係要保護自由市場,防止操縱!

回覆 8# super8

我唔明你嘅REPLY同我有乜關係

不良手法一定通街都有,問題係你知唔知姐,而且肯定好多超過8年,唔係點叫奸商.
香港人唔係豬.係自私姐,唔關自己事好多時都唔會出聲,一關自己事就要全世界幫佢!