[操作疑難] 請教幾個有關色域嘅問題

自己Google過一D色域嘅標準 sRGB 、Adobe RGB 、 NTSC、Rec. 2020
請問
1.系咩決定顯示屏嘅色域大細?
2. Rec. 2020系唔系比NTSC個範圍仲大d?
3.目前有無顯示屏或者電視做到Rec. 2020嘅色域標準?如果有,具體系咩型號?

先行謝過

1. blacklight
2. 係
3. 做到係咩意思? 比較好嘅就係 BVM-X300. 有80% BT2020. 價錢方面大概15萬.

footnote.
1. sRGB/aRGB 係photo gamut standard; NTSC/2020/709 係video gamut standard.

2. 師兄似乎唔係好了解color gamut 嘅意義。 建議先了解下再去比較. 最重要一點係. gamut大唔代表好啲. 你用wide gamut 睇standard gamut 嘅嘢只會啲顏色錯晒. 而且99.9999999999999999999999999% 的output 係convert咗去standard gamut. 就算拍同剪時用wide gamut.  你用wide gamut display 去睇standard gamut 嘅片,你會發覺所有人的皮膚好似曬傷咗咁. 綠箭香口膠嘅包裝變成螢光綠色.

1. blacklight
2. 係
3. 做到係咩意思? 比較好嘅就係 BVM-X300. 有80% BT2020. 價錢方面大概15萬.

footn ...
bereavement 發表於 2016-1-4 09:12

又未至於99.9999999%都用sRGB gamut既
起碼CMYK已經超出sRGB範圍
printout基本上一定用CMYK

又未至於99.9999999%都用sRGB gamut既
起碼CMYK已經超出sRGB範圍
printout基本上一定用CMYK ...
KinChungE 發表於 2016-1-4 15:17

其實我意思係video 方面。我表達得唔夠明確。唔好意思

回覆 4# bereavement

回覆 3# KinChungE

感謝兩位師兄回覆,D footnote好有幫助
聽師兄感講我又有問題咯
"wide gamut 睇standard gamut 嘅嘢只會啲顏色錯晒",感點解市面上一D 廣色域嘅電視播翻d普通嘅圖片,影片又會無事嘅?

如果調翻轉,用SRGB嘅mon去睇Adobe rgb嘅圖,效果又會點?

gamut 係由 背光+濾色板+液晶結構 共同決定,不單單是背光影響,只不過背光係基礎,技術短板起因亦係背光,但而家係成本問題,唔係技術上。

gamut 只不過係代表最闊去到點,唔代表個質素,夠黃唔代表黃得對。
但大多數好的顯示器色域都是廣的,而且廣代表有餘地做好標準色域

只要做好廣色域管理就好了,只不過WIN10難SET,軟件又可以和OS色域唔對,顯卡DRIVER都可以同OS唔對,但理論上WIN10都識得問顯示器取得色域資料自動調整,
OSX則會自動同顯示器取得色域資料,自動調整所有輸出,而且OS根本唔洗SET就準。

回覆  bereavement

回覆  KinChungE

感謝兩位師兄回覆,D footnote好有幫助
聽師兄感講我又有問題咯:fa ...
longtimenoc 發表於 2016-1-4 17:15

唔係冇事
係鮮左色

gamut 係由 背光+濾色板+液晶結構 共同決定,不單單是背光影響,只不過背光係基礎,技術短板起因亦係背光 ...
evec 發表於 2016-1-4 17:51

hardware calibrate 後植入ICC TO WINDOW

你未CAL 之前100CD     2.2 GAMMA,  6500K  唔等於一定準確

利申, 用緊10BIT MON  EIZO CX240

hardware calibrate 後植入ICC TO WINDOW

你未CAL 之前100CD     2.2 GAMMA,  6500K  唔等於一 ...
yick 發表於 2016-1-4 21:06

我所指準的係由OS色域認知不同所影響的變型,而非軟件唔CAL唔準的問題,唔CAL唔準係第二樣野,而家只講色域管理上的準,不要拉到去CAL MON了。

廠商己經係每部MON上EDID打入咗色域範圍,OS係會自己提取資料再進行調整,誇張的紅黃明顯SRGB 直接mapping 出來的情況在沒有CAL設備下應可避免 。