而家 d mon 黑色=灰色, 唔關個 panel 事

係因為 edge lit led backlight 姐

我買埋新 mon, 先知原來唔關個 panel 事

事沿係差唔多買左之後, 先發覺 X 東有隻 nec 係直立式背光
相比起 edge lit, 就係呢樣野會好左

不過都係要睇番 direct lit led backlight 實際上有幾多 led 係後面
如果係太少既, 黑色變灰色既問題一樣會存在

不過理論上 direct lit 應該會無 edge lit 咁光

好似因為lcd出唔到純黑

係兩樣都有影響
panel先天漏光嚴重的話, 就算你direct lit led一樣唔會contrast好, 除非再有埋local dimming

LED數目唔夠而local dimming漏光area大既現像叫clouding
靠local dimming始終唔好方法, 好難色準

LCD,LED 都出唔到黑, 所以我依家都係用緊PLASMA睇電視,可惜電腦MON 無PLASMA, 只好將就,遲下等佢出OLED 吧不過電腦MON應該好貴.

LCD,LED 都出唔到黑, 所以我依家都係用緊PLASMA睇電視,可惜電腦MON 無PLASMA, 只好將就,遲下等佢出OLED 吧 ...
therocklui 發表於 2016-1-8 04:41
早幾日三叔出咗應該係世界上第一部用OLED mon嘅Windows電腦,希望可以快啲普及啦!

出OLED價格平時咪又係偷工減料仲要先天壽命短燒印一大堆問題,有韓台中 賤價三國志,想D野好都幾難。

而家D 偷工 IPS /VA 暗位仲差過五六年前的TN,漏光控制倒退,用D封裝膠又差,大多MON用的LED係唔合流國際燈光市場無人買的自家三叔/L豬 LED 有咪辦法唔看到眼瞎。

早幾日三叔出咗應該係世界上第一部用OLED mon嘅Windows電腦,希望可以快啲普及啦! ...
kelvinhin 發表於 2016-1-8 10:48

都要等1,2年先平

出OLED價格平時咪又係偷工減料仲要先天壽命短燒印一大堆問題,有韓台中 賤價三國志,想D野好都幾難。

而家 ...
evec 發表於 2016-1-8 22:13

寄望 panasonic 啦