[操作疑難] 請教!! 點樣set,主機板hdmi輸出?

我打算買多個Monitor之後,副Mon博主機板,
但係現家試完用主板機hdmi博Mon, 無畫面,

請問事前係咪有其他野要Set?

有插Display card的話,有時BIOS可以設定自動disable on-board graphics,你要熄咗佢同記得裝on-board graphics的driver,再响Windows度extend desktop去果個Mon。

Display card插雙mon唔得?一般都有hdmi+dvi,都夠玩雙mon

有插Display card的話,有時BIOS可以設定自動disable on-board graphics,你要熄咗佢同記得裝on-board grap ...
smoke_cheese 發表於 2016-3-18 02:51

哦哦,明白了,
今晚會試下,
Thx,

Display card插雙mon唔得?一般都有hdmi+dvi,都夠玩雙mon
C-Leung 發表於 2016-3-18 05:10

https://www.youtube.com/watch?v= ... cEHPd1gsf1dLc5vtyXA
因為,本身唔識 Set 雙屏,
所以我就參考左以上呢段片,
因為我雙屏既用途同佢一樣,

因為,本身唔識 Set 雙屏,
所以我就參考左以上呢段片,
因為我雙屏既用途同佢一樣, ...
edisonchau 發表於 2016-3-18 15:10

非必要唔好用onboard
影響效能

你得一隻 mon
係開著機既情況下, 係 display card 蚊走條線
再插去 onboard display 緊係無畫面啦

因為 windows 仍然係以 display card 果個插口黎做 main display

你要試既話, 要係仍然插緊 display card 既情況下
reboot 入 bios
set 左 display 係 onboard 先 (display card 係 PEG)
先再熄機蚊線插 onboard display

但係我有另一個更方便既方法
就係如果個 mon 有兩個輸入 (例如 hdmi+dvi, 或者 vga+dvi 都得)
就係先熄機, 再用兩條線插晒兩個位
例子 : 同一隻 mon, hdmi 插 onboard, vga 插 display card
一開機就已經應該會有兩隻 mon (windows佢當你係)

咁入 windows display setting 果度就可以 identity mon 1 mon 2

咁咪知你 onboard hdmi 用唔用到囉

不過你既擔心係多餘既其實, 有咩理由會無啦啦用唔到呢?
除非係壞左姐
你塊板又有無咁舊壞 onboard 呀?

你要做延伸顯示
將2隻MON,駁同一張顯卡就可以.
Display card=vga+dvi+HDMI
最多出2個
我張HD4650 可以DVI+HDMI.
如果要用2個DVI+DVI或HDMI+HDMI,自行買轉頭或轉線.
好多卡其實都係DVI+DVI.
有D卡有DP輸出,用埋DP,就可以出3隻MON.
諗唔到有咩原因要行onbard 顯卡...

你得一隻 mon
係開著機既情況下, 係 display card 蚊走條線
再插去 onboard display 緊係無畫面啦

因為 wi ...
LoveMariahDayAn 發表於 2016-3-19 04:37

長資識了,
Thx師兄教路!

你要做延伸顯示
將2隻MON,駁同一張顯卡就可以.
Display card=vga+dvi+HDMI
最多出2個
我張HD4650 可以DVI+H ...
kevin169 發表於 2016-3-19 08:32

咁樣會唔會加重Display card既運作,
因為我打算副Mon只係拎黎做無謂野,所以有個想法係,唔想令display card加重無謂既負擔

利申: 電腦痴,(妃人擾天...
利申:Display card , GTX970