想upgrade to 27" mon

有D膚淺問題:
1) 我用intel i5, 無獨立graphic card, , 用開24'mon, 想upgrade to 27" mon, 唔知有無問題? 還是要加番張graphic card先至得?
2) 加下平27"mon, $2000樓下, 近期有咩好揀?

1. 需唔需要upgrade display card係睇resolution, 唔係睇size
2. 2000樓下27冇咩好選擇, 是但揀非TN Panel就得

買Mon都係出去睇下心水先啦, Spec 可以再諗下先.

謝謝兩位C兄回復。

終於買了<<Benq 27" EW2755ZH>>, $1800, 送hdmi線; 佢有個low blue light plus, 防籃光, 同flicker-free。

>>>初用感:
1) 個防籃光似乎有D用。佢有4個選擇 - standard, entertainment, office, low light。前兩個做到無咁刺眼之餘, 無咩徧色, 又OK喎; 我就用entertainment mode, 大部份時間, 都啱用; 後兩者就嫌暗牙得濟。
2) 個HDMI rgb range 要校番0-255, 都係爬文先知, 個default setting 畫面有D怪怪D。
3) 色彩都靚架, 係腦場行黎行去, 睇黎睇去, 咁上下價錢, 覺得asus 27 同價位架, 差過benq; LG, AOC真係睇唔到分別, Samsung架可能睇落晶令D。最後都係因為Benq個籃光, 就買佢番去。

初初我都想買EW2755ZH,但現在又出咗新款,都係等等先!

what is TN panel?
1. 需唔需要upgrade display card係睇resolution, 唔係睇size
2. 2000樓下27冇咩好選擇, 是但揀非TN Panel ...
KinChungE 發表於 2016-4-23 23:13

初初我都想買EW2755ZH,但現在又出咗新款,都係等等先!
gkk 發表於 2016-4-26 14:09

係咩?
早知..我又等下添啦...
哈...都買咗...當早買早享受...

what is TN panel?
clementlaulau 發表於 2016-4-27 10:10

LCD panels basically can be divided into 3 types including TN, IPS and VA.
TN panel comes with relatively restricted viewing angles and poor color reproduction when comparing with the other two types. Go and find more info from the following web pages.

https://pcmonitors.info/articles/lcd-panel-types-explored/
http://www.cnet.com/topics/monitors/buying-guide/

恭喜入手正野

呢隻就冇MHL, 不過唔係人人會用
BENQ D Model好多時都係不換藥, 所以唔洗點特別等

恭喜入手正野

呢隻就冇MHL, 不過唔係人人會用
BENQ D Model好多時都係不換藥, 所以唔洗點特別等 ...
Euterpe 發表於 2016-4-27 14:13

哎...C兄咁講, 攪到我心裡有條刺添
我地係D膚淺用家, 錢又無, 無咩計啦...

無MHL, 買之前知啦, 但個low blue light就新過上一代。我主要做野用, 唔想長用太刺眼姐...