[工作用]21:9 vs 16:9 邊一個合Excel呢類軟件用?

c1: LG 29UM58-P
c2:Samsung LS27D590PS
睇中呢兩款,我用開16:9 / 16:10,但未用過12:9 wide mon
想問下,闊咗,但會不會上下空間縮咗?

c1: LG 29UM58-P
c2:Samsung LS27D590PS
睇中呢兩款,我用開16:9 / 16:10,但未用過12:9 wide mon
想問下, ...
風十三 發表於 2016-5-5 22:05

相同尺寸,闊mon梗係矮左啦,21:9咁闊,真係矮唔少。
不過你左右split screen會正好多

via HKEPC Reader for Android

如果同時開两個文件,16:10就好fit

如果同時開两個文件,16:10就好fit
vvdee 發表於 2016-5-6 02:30

同時開2個一左一右肯定21:9更好

我揀21:9、、新鲜野,点都要試用下,人生几何!

自己公司用緊34寸21:9, 屋企用緊22寸16:9
因為34寸的 Resolution 實在真係好大, 所以橫向又闊左, 縱向又無窄到, 做起野上黎真係超正
常用 Excel 的話, 強烈推薦 21:9

工作用, multi monitor 啦

兩者垂直解像度都是1080,不會上下空間縮了,只會字體大了或小了

http://www.displaywars.com/27-inch-16x9-vs-29-inch-21x9
http://pxcalc.com/

LG 面積比 Samsung 小一點但像數數量多30%
Samsung 2.07MP, ~82dpi
LG 2.76MP, ~96dpi

96dpi接近正常Windows 100%解像度,82dpi的話字體會比較大
如果可以接受更小的字體可以考慮27吋2560x1440 (3.69MP, ~109dpi)

工作用, multi monitor 啦
RCHK 發表於 6/5/2016 09:48

Notebook 得一個 hdmi 無計

via HKEPC Reader for Android

回覆 9# 風十三

點會無計呢?用 USB 3.0 docking 立即 KO!