唔知點搞 ...... 色彩管理

Hardware config
Windows 7
ASUS PA279Q wide gamut mon
Colormunki display

Software
Displaycal 3

配合以上軟硬件,cal 了一個 mon.icc 出來,在 windows 7 色彩管理內已設為預設值,在 Displaycal 內亦已設為開機 autoload。

現在我的問題是,用 Photoshop、ACDSee、C1 pro、Fastpicture viewer、Windows 相片檢視器睇相片都一樣色,在 Firefox enable color management 後都一樣色,但在打開網頁後,Firefox 隨了相片外,其它內容如 banner、icon、text ..... 都好淡色,如圖 ...

我的 Firefox color management 現在是 set mode 1 (enable color management on all images) ,亦是睇過好多網頁教的,但反為如果我 set 做 mode 2 (enable color management only image with icc tags),所有網頁包括 banner、icon ..... 都回覆鮮豔色彩,而相片色彩,set mode 1 or mode 2 都沒有分別,我覺得這個底色色彩才正常,請問是否有甚麼地方 set 錯呢 ?

thanks

Displaycal

Firefox Mode 1

Firefox Mode 2

淡色先係正常色
平時你見鮮哂色既係錯色
因為網上面D圖99%都係sRGB Color Gamut, 你用寬色域mon睇係鮮左, 所以同你修正翻
Windows本身做唔到Gamut Mapping, 所以成個OS既UI都全部鮮哂色

"網上面D圖99%都係sRGB Color Gamut"
這個我知道的

咁想請教下師兄,如果只係我自己或少數人用 wide gamut mon 執相/睇相,而大部份人都係用 srgb mon 睇,咁需然自我感覺良好,但其實放上網後,用 srgb mon 睇的都會變成重口味,甚至如果我本身已調高了色彩,在其它 srgb mon 中便更誇張,對嗎 ?

這個都係我搞左好耐都搞唔清楚的問題,eg. 我影 RAW,用 C1 pro export tiff (embed srgb),再用 Photoshop 打開,立即 soft proof 翻 Monitor RGB,執完晒後 save to web,其實都唔知有冇錯。
但在 Photoshop soft proof 選項裡又有一個 "保留 RGB 編號",我之前剔了,soft proof 後就變了 Monitor rgb 色彩。
最近不停做 research,又有 d 網頁話唔洗剔,反為要剔 "黑版控制點補償" 先岩,我又試埋咁做,soft proof 後就同冇 soft proof 冇分別,是較淡色的。

"網上面D圖99%都係sRGB Color Gamut"
這個我知道的

咁想請教下師兄,如果只係我自己或少數人用 wide gamut ...
35OL 發表於 2016-5-6 12:16

1. web production用唔應該用wide color gamut既mon, sRGB mon亦唔會係重口味, 你睇啞左色係錯覺, 搵另一部sRGB mon拍埋對下就知一樣, 根本你見既啞色就係平時sRGB mon既原色
2. 你embed埋color profile落張圖都唔怕(如果唔介意file size大D), 因為主流browser都識認圖既embed ICC

其實我想將我個 wide gamut mon set 做 srgb gamut,咁事情就變單簡單,但我在 Displaycal 試了很多唔同設定,都做唔到。

因為心想既然我一開始用 C1 Pro 打開 RAW (soft proof monitor rgb 淡色的) 當時執到色彩幾靚都好,之後轉 tiff,再用 Photoshop 打開 (淡色的),點都要 save 翻做 srgb (鮮豔晒),咁其實在 C1 Pro 搞甚麼都沒用,倒不如把整個 wide gamut 轉為 srgb gamut,便可以在 C1 Pro 出到最終色彩。
但又試過反覆測試 C1 Pro,總不能 soft proof 到 srgb 色彩。
所以非常頭痛

其實我想將我個 wide gamut mon set 做 srgb gamut,咁事情就變單簡單,但我在 Displaycal 試了很多唔同設 ...
35OL 發表於 2016-5-6 12:31

你應該直接響mon揀sRGB mode先再cal

寬色域係for輸出printing先有用
你輸出俾web梗係冇用

不如你諗下當初點解要買Wide Gamut既mon?

寬色域係for輸出printing先有用
你輸出俾web梗係冇用

不如你諗下當 ...
KinChungE 發表於 2016-5-6 12:34

我都試過,不過 cal 完出黎係比現在的淡色更淡色更啞色,非常唔慣,但就唔知係咪咁先叫準 ...

我都試過,不過 cal 完出黎係比現在的淡色更淡色更啞色,非常唔慣,但就唔知係咪咁先叫準 ... ...
35OL 發表於 2016-5-6 12:39

Cal完之後佢會show俾你睇Gamut Volume同Gamut Coverage
有幾多%?

不如你諗下當 ...
KinChungE 發表於 2016-5-6 12:34

因為我買果時都唔知佢係 Wide gamut mon
https://www.asus.com/hk/Commercial-Monitors/PA279Q/