[操作疑難] SCALING OPTIONS使用後文字出現陰陽色

買左LG24mp88hms回來,用HDMI在WIN7發現有四邊都有黑框情況,在AMD CATALYST CONTROL CENTER中SCALING OPTIONS解決黑框問題,可惜解決了一個問題,另一個問題又出現,文字出現陰陽色情況(如下圖)藍藍綠綠,不是黑色文字,請問如何解決呢?

文字出現陰陽色情況

set RGB 0-255 output instead of Ycbcr

set RGB 0-255 output instead of Ycbcr
twinesdr 發表於 12/6/2016 09:32 AM
唔該,請問在哪裡設定?

你個解像度設定正唔正確,係咪1080P?

你個解像度設定正唔正確,係咪1080P?
leave 發表於 12/6/2016 09:43 AM

係1920X1080

不要用顯示卡的scaling options,在Monitor關overscan才能做到真正點對點

不要用顯示卡的scaling options,在Monitor關overscan才能做到真正點對點
smoke_cheese 發表於 12/6/2016 10:41 AM

我都嘗試過在mon裡找這個設定,找了好耐都找不到

smoke_cheese 發表於 2016-6-12 10:41

ATi就係原本開左, 所以先要去display card果度熄翻

to樓主:

我都嘗試過在mon裡找這個設定,找了好耐都找不到
MOMOMOMOMO 發表於 2016-6-12 11:40

http://www.lg.com/hk/support/support-product/lg-24MP88HV-S#

Manual 20頁