[操作疑難] Dell U2312HM Dual mon問題

最近係公司想用Dual mon做野

pc係廠機optiplex 3010,分別得一個HDMI x1,VGA x1

mon就有DVI x1,VGA x1,DP x1

其中一隻mon我已經用左VGA>VGA,正常有畫面

另一隻我就用左條VGA>HDMI,畫面顯示NO VGA CABLE

我已經試左以下方法

1.換MON試
2.MON DP>DP TO VGA adapter>VGA線>PC VGA
3.MON VGA >VGA to HDMI線> PC HDMI

上網搵過有同樣問題都已經係幾年前同埋好似無解決方法,

有無人可以教下仲有咩方法可以用到,或者知問題所在,THX

買DVI轉HDMI? 還是DISPLAY PORT轉HDMI?

最平又直接方法用HDMI>DVI

唯有試一試啦,完全唔知係咩問題...

本身係諗住3條線揀條最平既
VGA>HDMI
DVI>HDMI
DP>HDMI

點知用唔到,THX

VGA>HDMI 梗係用唔到啦
一個singal 係analog,一個係digital
冇converter 係用唔到
最直接就係HDMI>DVI or HDMI>Display port

唯有試一試啦,完全唔知係咩問題...

本身係諗住3條線揀條最平既
VGA>HDMI
DVI>HDMI
DP>HDMI

點知用唔到,TH ...
鋼練 發表於 2016-6-20 02:07 PM

首先要了解本身轉換器本身個轉換方向,特別在VGA同DisplayPort轉其他接口一般都唔可以雙向轉換,一般出面指A轉B多數係來源(例如顯示卡/內置顯示)至目標(顯示器/電視)

HDMI轉VGA

VGA轉HDMI

DisplayPort轉其他接口

原來咁多野要知,咁我姐係買條DVI>HDMI或者DP>HDMI就得?

咁DVI>HDMI線 = HDMI>DVI線 ?

因為我部PC得返一個HDMI

原來咁多野要知,咁我姐係買條DVI>HDMI或者DP>HDMI就得?

咁DVI>HDMI線 = HDMI>DVI線 ?

因為我部PC得返一個 ...
鋼練 發表於 2016-6-20 10:28 PM

HDMI本身針腳同早期規格都相容於Single-Link DVI-D,兩者相容Single-Link DVI-D規格下就可以互轉
DisplayPort的話,一般比較少從其他接口(內置顯示/顯示卡)轉去DisplayPort(屏幕),多數都係DisplayPort(內置顯示/顯示卡)單向轉換其他接口去屏幕

回覆 7# 寂寞的FSY [/

就係咁岩中左呢個少數...部廠機用內顯得1個HDMI同VGA

U2312HM又唔知點解咁奇怪有VGA,DVI,DP,就係無HDMI...

感謝你詳盡既解答,Thank you!