[請教] 60hz mon開60以上fps有咩用?

我爬文得出既係即使部機可以行到更高fps, 我都只會睇到60fps既野.
另外如果fps over 60, 就會出現refresh rate同fps唔同步, 出現tearing
咁係咪所以代表打機一定開vsync, 鎖死60fps?

但係點解我見職業打機選手都用unlimited fps, 一路打fps一路跳, 但係又好順好似冇tearing..
(lol, 槍game)

呢個問題困擾左我好耐

就算你多過60,少過60,啱啱好60 都一樣有tearing因為你每個畫面唔係平均分佈係60份之1秒

玩fps game 唔開vsync嘅原因係因為mouse input冇delay
解決呢個問題就要靠freesync  or G - sync

就算你多過60,少過60,啱啱好60 都一樣有tearing因為你每個畫面唔係平均分佈係60份之1秒

玩fps game 唔開vs ...
manhoi 發表於 2016-6-24 07:42

明白
另外係咪如果fps夠高 tearing就冇咁明顯?
例如我玩lol, 用60hz mon, off vsync上到500fps
tearing好似唔係幾明顯, 雖然冇開vsync咁好

明白
另外係咪如果fps夠高 tearing就冇咁明顯?
例如我玩lol, 用60hz mon, off vsync上到500fps
tearing好 ...
cch94rory 發表於 2016-6-24 13:29

無咩關係

只要其中60份之1秒係填唔到一格畫面落去就已經有tearing
我理解係咁 可能有錯

無咩關係
cheaphin 發表於 2016-6-24 13:50

I see, 咁請問點解我用60hz mon玩lol
set max fps 144, 畫面勁lag(唔係感覺黎, 係非常明顯)
set unlimited fps, keep住多過300 fps, 畫面相當流暢
原因係咩呢?

set max fps 144, 畫面勁lag(唔係感覺黎, 係非常明顯)
set unlimite ...
cch94rory 發表於 2016-6-24 14:05

144/60 = ?
既然都唔係整倍數,就愈高愈好   
衰起上黎,144fps 出 60Hz 個感覺得36甚至24 fps

set unlimite ...
cch94rory 發表於 2016-6-24 14:05

Lol 個max fps 怪怪地,唔洗用佢,開左係會lag

我爬文得出既係即使部機可以行到更高fps, 我都只會睇到60fps既野.
另外如果fps over 60, 就會出現refresh r ...
cch94rory 發表於 2016-6-24 03:53

因為人地用G/free-sync +144up hz 的mon