買android電視問題

請問開機會唔會手機咁LOAD好多程式,定可以直接睇電視?
可唔可以關左個android功能,變返普通電視?
用耐左個系統會唔會變得唔流暢,影響睇電視?

睇你買邊款
如果舊款果D內置android既電視, 只係將部android tv box塞左入部TV入面, 你唔用佢就等於普通TV一樣
但係如果新款真android TV, 每次開機都要等佢load, 冇得關左個android功能, 因為你連switch input / 轉台都係靠內置既android tv app控制
不過呢D android TV一般得好少空間, 你都唔會裝到幾多app落去

android tv 簡單複雜化, 開電視都要等係咪多魚

android tv 簡單複雜化, 開電視都要等係咪多魚
yelosuga 發表於 2016-6-27 11:16

咁你開電話都要等啦

咁你開電話都要等啦
buynaka 發表於 2016-6-27 11:23

電話你唔會日日開關

其實都不要等好耐, 我用sony android 電視, 開機後5,6秒有畫面

不過android tv無乜offical apps, 除非自己裝apk

其實都不要等好耐, 我用sony android 電視, 開機後5,6秒有畫面

不過android tv無乜offical apps, 除非自己裝apk
cwhsa 發表於 2016-6-27 11:39

Full reboot takes much longer time.  Try holding the remote power button for 6 seconds.

The most important thing is Netflix 4K and Youtube 4K.

Full reboot takes much longer time.  Try holding the remote power button for 6 seconds.

wklie 發表於 2016-6-27 12:38

除了新買後第一次開電視, 我無試過full reboot. 我想正常很少要full reboot

講真, android tv感覺是慢D, 開menu/home覺得慢過正常電視

不過有新買新, android tv或smart tv是主流

除了新買後第一次開電視, 我無試過full reboot. 我想正常很少要full reboot ...
cwhsa 發表於 2016-6-27 17:01

fullboot 都係十幾秒啫