呢度有無人用eizo既mon, 特別係ev2450

Eizo聽就聽得多,個個都有讚無彈
咁尋日細佬就買左隻eizo ev2450, 主要用黎打機上網

用落發覺唔係好surprise,無乜特別咁
D色好淡,同埋有少少偏黃,自己set左好耐d色都唔太滿意,感覺好淡
唯一dicom mode就覺得好靚,不過太光又唔比set光度
仲有一個問題係側望d色好似變變地咁
有無師兄都係用呢隻mon?eizo果d mon都係咁定我呢隻有問題?

EV系列是EIZO入門級mon, 大部分功能, e.g. 10bit panel, 99% adobe RGB, SelfCorrection都沒有

其實打機應該用FORIS系列

EV系列是EIZO入門級mon, 大部分功能, e.g. 10bit panel, 99% adobe RGB, SelfCorrection都沒有

其實打機應 ...
cwhsa 發表於 2016-7-21 17:29

我都知既,我本身用開dell mon,都知道ev係入門Mon
但fs個外觀我都幾唔鍾意下,所以就買左ev

但想知點解ev2450會咁淡色同偏黃...

點黃先? 係白相情況下已經黃左?

可能係colour tempature 唔啱, 用ScreenManager 校下

點黃先? 係白相情況下已經黃左?
yick 發表於 2016-7-21 17:37

無睇相,上網個白色background會有d黃(6500k)
如果7000k就偏藍@@
但overall 都係偏淡

但overall 都係偏淡 ...
Nedkic 發表於 2016-7-21 17:41

EV系列無試過, 其他系列有D好似叫contrast enhancer 功能, 你可以試試, 其實ScreenManager D setting都幾detail, 可以慢慢試

EV系列無試過, 其他系列有D好似叫contrast enhancer 功能, 你可以試試, 其實ScreenManager D settin ...
cwhsa 發表於 2016-7-21 17:52

明白唔該哂
上網d人話要買隻蜘
用screen manager 係咪乜都唔洗買?

用screen manager 係咪乜都唔洗買?
Nedkic 發表於 2016-7-21 17:57

對, screen manager不需要買其他野, usb線就ok, 唔滿意先買 (借 )spyder

ev2450快樂使用中,有何問題?

佢跟fortis根本同panel,只是週邊唔同,我以前用過eizo 17" L568系列,可以講入門的ev系顏色不算特出,甚至比不上舊年代,但以一件product而言,望落舒服,使用方便,這個價錢,對user experience有點要求的話,就買eizo放棄dell吧。