點解21:9 會係3440 x 1440 , 唔係3360 x 1440?

心算一下, 突然發覺, 點解會咁ge?
定其實21:9 唔係21:9 , 而係 21.5 : 9 , 或者 43:18

應該係突登用9做base....
如果唔係, 點解唔叫7:3

係咪想講佢哋違法商品說明條例?
冇記錯有啲 22"mon 查實得 21.5"

不如 4:3 mon 以後叫 12:9 mon啦,型好多

21:9 其實係 64:27

係咪想講佢哋違法商品說明條例?
冇記錯有啲 22"mon 查實得 21.5"

不如 4:3 mon 以後叫 12:9 mon啦, ...
CMZ 發表於 2016-7-26 22:47

D Mon會寫display area size : 21.5" / 54.6cm
市面上全部22" Full HD都係21.5", 已經冇22" 16:9賣

D Mon會寫display area size : 21.5" / 54.6cm
市面上全部22" Full HD都係21.5", 已經冇22" 16:9賣 ...
KinChungE 發表於 2016-7-27 09:32

仲有部22" 16:10絕版用緊
只係1680x1050
上網睇d字,易睇過1920x1080,而家無人理"點距",2k,4k mon上網唔睇得耐

仲有部22" 16:10絕版用緊
只係1680x1050
上網睇d字,易睇過1920x1080,而家無人理"點距",2k,4k mon ...
citi321 發表於 2016-7-27 10:01

直上24" 4k, 200% text, D字肯定好睇過22" 1680x1050

200% text可以影響所有software/game就好了,唔明點解仲有d係無視dpi設定

200% text可以影響所有software/game就好了,唔明點解仲有d係無視dpi設定
citi321 發表於 2016-7-27 10:58

用緊Win7?
Win10唔覺有咩app無視dpi設定
除左舊版Photoshop