買mon的抉擇

本身有個24吋1080p mon 想買多個mon做主mon  ~24吋 budget 2500內 打機多 fps/賽車
上網查過 呢個budget可以買到21:9/2k/144hz 所以唔知點揀好
本來想買2k mon 又有fd話玩fps 144hz好d 又有人話21:9玩賽車同fps都爽好多
但係budget有限 只可以三選一 求ching比下意見/推介 thx

本身有個24吋1080p mon 想買多個mon做主mon  ~24吋 budget 2500內 打機多 fps/賽車
上網查過 呢個budget可 ...
andykmccc 發表於 2016-8-8 12:05

如果樓主主玩FPS同車GAME既話,建議 21:9>144HZ>2K

對於槍同車GAME,睇多D視野係兩個世界,特別係21:9 車內視點

利申:我用緊35寸 21:9 144HZ 玩DIRT RALLY, PROJECT CARS, OVERWATCH,

我自己會揀 144hz > 21:9 > 2k
雖然我未用過21:9 打fps game , 但都幾肯定21:9 打fps game 會辛苦啲

我自己會揀 144hz > 21:9 > 2k
雖然我未用過21:9 打fps game , 但都幾肯定21:9 打fps game 會辛苦啲 ...
DevilET 發表於 2016-8-8 15:17

點辛苦法?

回覆 4# DJAMU

打fps 隻眼通常都係集中係正中心個畫面 , 21:9 比 16:9 仲要拉闊左個畫面  
如果有野係左右兩邊出 , 隻眼未必會留意到 , 又如果要自己隻眼不停咁望咪辛苦好多

回覆  DJAMU

打fps 隻眼通常都係集中係正中心個畫面 , 21:9 比 16:9 仲要拉闊左個畫面  
如果有野係左右 ...
DevilET 發表於 2016-8-8 16:47

呢樣野都係好睇個人,我試過連續6小時玩OVERWATCH都唔覺有左望右望既辛苦,反而用狙既時候比到我一次過可以描兩個出口位,之前16:9係做唔到,咁當然要選擇144HZ定21:9呢個就好睇個人,但係我可以確定21:9 個驚喜度一定會比144HZ多,用過既人就會知道,少少意見作參考

回覆 6# DJAMU

好奇問下 你用到35吋 , 咁對眼同隻mon 個距離有幾多?
真係好難想像35吋望兩邊仲要比到反應去打

回覆  DJAMU

好奇問下 你用到35吋 , 咁對眼同隻mon 個距離有幾多?
真係好難想像35吋望兩邊仲要比到反應去 ...
DevilET 發表於 2016-8-8 18:03

打FPS GAME都坐幾近,因為要就返個KEYBOARD, 但係用軚盤玩車GAME就會坐返後少少,不過我由OW 100LV 開始打到而家176LV都係用呢隻21:9,同之前16:9 有好明顯既分別,已經返唔到轉頭,唔會用返16:9

thx 各位ching 如果21:9 budget內係咪得lg果隻?

thx 各位ching 如果21:9 budget內係咪得lg果隻?
andykmccc 發表於 2016-8-8 23:52

34寸 AOC Q3477FQ (大陸) ,  29寸 LG 29UM58-P  (香港)