[操作疑難] 日本買回來的三菱3D mon有問題...有沒有得維修

佢好怪.....唔開冷氣時....佢會係咁跳.....有時就d sub...有時就hdmi....但我係用dvi-d的.....所以有時睇睇下要用remote自己揀返dvi-d......不過最慘係佢唔係按完一次就無事.......係不停咁跳.......但只要我屋企開冷氣佢就無事完全正常無跳過......講真換過第二部唔係問題.....但我覺得佢仲用得唔想浪費....二來係日本好辛苦回來的....其實有無得維修.....仲有唔開冷氣時佢會經常顯示個volume....自動係咁加滅

....ps我無可能日日夜夜開冷氣俾佢嘆......

電源板有問題.......................賣出比人算啦....

佢好怪.....唔開冷氣時....佢會係咁跳.....有時就d sub...有時就hdmi....但我係用dvi-d的.....所以有時睇睇 ...
ttboy-max 發表於 2016-8-21 17:39

咩model??

咩model??
kamcm 發表於 2016-8-21 18:56

RDT233WX-3D

電源板有問題.......................賣出比人算啦....
qqxp 發表於 2016-8-21 17:56

問題係點解佢嘆冷氣會無事 ....

RDT233WX-3D
ttboy-max 發表於 2016-8-21 22:04

香港真係唔見有呢款賣......

太潮濕?

太潮濕?
alexyiu 發表於 2016-8-21 22:38

如果係.....我試下放隻吸濕大笨象睇睇有無改善

開冷氣冇事者有溫度問題?
試下囉兩/三把12cm fan駁usb囉電痴係個MON背吹吹佢等佢冇咁熱
雖然治標唔治本但起碼吊住條命先

可能控制板問題,試拆外殼,用酒精末乾淨控制板