[操作疑難] 解像度設定問題 2560 x 1440

最近入手左一隻mon
可以開到最高解像度 3440 x 1440。 但我打機既關係, 很想設定去    2560 x 1440

試了很多方法
但發覺更新了display driver / 底板 bios / 轉用display port線  也不可以
是否張display 卡唔支援? 望有高手指導

display卡: Gigabyte AMD Radeon HD 7970 OC 3GB(都幾舊)
mon : lg 34uc98w
mb: GIGABYTE Z68XP-UD3 (都幾舊)
window 10 64bit

最後附上一張桌面圖

相片 23-8-2016 下午7 35 01.jpg

16:10,16:9 先有2560x1440

16:10,16:9 先有2560x1440
rock999v 發表於 2016-8-23 20:53

竟然?

應該不會吧, 我朋友隻asua 都係34" 21:9   , 有2560x1440

Intel/NV/AMD都可以係驅動控制台上加入相關解像度

手上無A卡, 你找下自訂把...

21:9 set 16:9 解像,一係兩邊有黑邊,一係將16:9 拉申到21:9, 要手動set,N卡可以,A卡唔知

21:9 set 16:9 解像,一係兩邊有黑邊,一係將16:9 拉申到21:9, 要手動set,N卡可以,A卡唔知 ...
DJAMU 發表於 2016-8-24 09:39

其實我就係想兩邊有黑邊

AMD display driver 有得set非原生解像留黑邊

今晚試試~ 謝謝各位

梗係喺隻 game 度改架啦

梗係喺隻 game 度改架啦
孤兒仔 發表於 2016-8-24 16:14

樓主有相顯示左佢冇2560X1440選擇,就算入GAME都選唔到,一定要手動加左呢個解像度,GAME先會SHOW出黎比佢選擇