電視機既 video-out 有咩用 ?

見到電視機後面有一組 av 輸出,紅白黃 (音頻R,音頻L,視頻),想問下呢組輸出有咩作用 ?可唔可以用黎接錄影機錄影 ?

可以
不過紅白唔係駁果度, 係駁左上果兩個

可以
不過紅白唔係駁果度, 係駁左上果兩個
KinChungE 發表於 2016-8-28 11:35

如果咁樣接係咪都錄到野 ?

TVBox -------> hdmi --------> 電視機 (hdmi)
                                                          電視機 (video-out)---------> 錄影機 / capture card

如果咁樣接係咪都錄到野 ?

TVBox -------> hdmi --------> 電視機 (hdmi)
                        ...
caihk 發表於 2016-8-28 12:13

應該做唔到HDMI轉AV out
只可以AV in AV out

淨係見到 Audio out
隔離個Video 係in

你睇清楚啲,我睇唔到有Video out
圖中插住果3個是YPbPr輸入來的(即係插錯晒)

見到電視機後面有一組 av 輸出,紅白黃 (音頻R,音頻L,視頻),想問下呢組輸出有咩作用 ?可唔可以用黎接 ...
caihk 發表於 2016-8-28 10:58

唔可以,
上排左一、二係audio out,係預你駁HiFi用,
正中間個黃色port只係AV2個Video In,再右邊當然係AV2個Audio In啦
而下排係一個色差或CVBS兩用input,無一個port係output

via HKEPC Reader for Android

唔可以,
上排左一、二係audio out,係預你駁HiFi用,
正中間個黃色port只係AV2個Video In,再右邊當然係 ...
kachungho 發表於 2016-8-28 12:41

係喎, 我都睇錯左添
冇留意俾樓主點左

唔好意思,上面幅圖都係網度搵既,而本身部電視係有一組 av 輸出

主要想問下可唔可以 hdmi 入電視,av出電視接 capture card 錄影。